Тези грешки съкращават живота на домашните ни любимци - никога не ги допускайте

785
Тези грешки съкращават живота на домашните ни любимци - никога не ги допускайте
Снимка: iStock

Собствениците на домашни любимци се опитват да се грижат за тях по най-добрия начин. Но понякога, в стремежа си да угодят или да поглезят домашния любимец, те допускат грешки, които могат да доведат до сериозни последици. Нека да поговорим за това по-подробно.

Не хранете котките едновременно с месо и суха храна

Още от самото начало трябва да решите какво ще давате на котката си - суха храна или натурална храна. Ако ги храните и с двете, това може да има отрицателно въздействие върху храносмилателната им система. Ако се спрете на натуралните храни, трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар за конкретно меню.

Ако изберете суха или консервирана храна, прочетете внимателно съставките - за предпочитане е марката, която сте избрали, да не съдържа ароматизатори, царевица или ГМО. И не забравяйте да сменяте водата поне веднъж дневно.

Посещавайте по-редовно ветеринаря

Посещавайте редовно ветеринарния лекар, защото това е единственият начин да избегнете някои заболявания или да ги откриете и лекувате навреме. Котките трябва да бъдат ваксинирани срещу най-често срещаните инфекции за тяхна и ваша собствена безопасност. По време на първото посещение при ветеринаря регистрирайте домашния си любимец и му вземете паспорт - най-важният документ в живота му.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

Не оставяйте на котката отворен прозорец

Много котки следват инстинкта си и скачат през отворения прозорец, за да хванат птица. Много малко от тях се приземяват, без да се наранят. Повечето от тях си чупят краката, гръбнака и дори умират. А в полуотворен прозорец котките понякога се заклещват, като сериозно нараняват вътрешните си органи и гръбначния стълб. За да избегнете подобни трагедии, не оставяйте прозореца отворен.

Почиствайте козината им и мийте зъбите им

В идеалния случай трябва да проверявате устата на котката или кучето си от специалист поне веднъж годишно, особено в случай на лоша миризма от устата. Във всеки магазин за домашни любимци се продават специални четки за зъби за животни.

Необходимо е също така да се знаят правилата за грижа за козината за дадена порода: безкосместите котки трябва да се мият по-често, котките с къса козина изискват минимални грижи, а котките с дълга козина трябва да се разресват често, за да се избегнат кожни заболявания и космени топки. Освен това котките трябва да се къпят на всеки шест месеца със специален шампоан против паразити. Същото се отнася и за кучетата. Само че трябва да ги миете по-често - все пак те са на открито.

Не давайте храна на кучетата от вашата маса

Стомахът и чревният тракт на хората и кучетата са доста различни. Храносмилателната система на кучетата не може да се справи с повечето от това, което ние ядем. По-добре е да изразявате любовта си към кучето не като споделяте храната си, а като обръщате повече внимание на диетата му.

Правилната храна за кучета трябва да се състои от храни, които не изискват термична обработка: това са основно млечни продукти, сурово месо и карантии като сърце и бъбреци, както и зеленчуци и някои неподсладени плодове.

Измивайте кучето си, като започнете от главата

Не се препоръчва кучетата да се мият по график, по-добре е да се прави, когато кучето се замърси. Например след разходка на мръсно място. Главата трябва да се измие в самия край, за да не изстине кучето и да започне да трепери.

Давайте на кучетата достатъчно време и любов

За разлика от независимите котки, кучетата са социални животни. Те са нетърпеливи да общуват с вас и с други кучета. Също като хората, те се нуждаят от социализация за правилното развитие на характера.

В противен случай вашият домашен любимец може да стане прекалено страхлив, агресивен или непокорен. Но социализацията и прекарването на достатъчно време заедно навън ще му помогнат да се развие емоционално, физически и социално.

Проверявайте нашийника преди разходка

Основното правило е, че кучето ви трябва да се чувства удобно. Когато слагате нашийника, използвайте следното правило: два пръста трябва да влизат между врата и нашийника за средни и големи кучета (един пръст за малки кучета).

Ако нашийникът е прекалено стегнат, той може да нарани кучето ви, а ако е прекалено хлабав, домашният ви любимец може да го свали и да избяга от вас. Не забравяйте да променяте размера на нашийника, когато то расте и когато теглото му се увеличава.

Домашните любимци - ключът към ментално и физическо здраве

Не оставяйте кучето в затворено помещение за дълъг период от време

Кучетата от всяка порода и възраст трябва да прекарват много време навън, да могат да се движат много, да общуват с други кучета и да изследват света около тях. Ако не получават достатъчно движение, те ще протестират по свой начин - или като се отегчават, или като са толкова пълни с енергия, че ще дъвчат личните ви вещи и мебели.

Многото движение и дисциплината са от съществено значение за здравето на вашия домашен любимец. Кучетата често заспиват незабавно след дълга разходка.

Грешки при отглеждане на папагали в клетка

Най-често срещаните грешки, които собствениците на папагали правят, са:

- държат ги в клетка през цялото време, въпреки че те се нуждаят от физическа активност и забавление под формата на летене;

- давайте им само семена, въпреки че в дивата природа папагалите ядат не само семена, но и пресни зеленчуци, плодове, билки и дори клонки;

- не знаят, че папагалите се хранят с пясък и креда: тъй като нямат стомашна киселина за смилане на храната, те се нуждаят от пясък, а кредата е източник на калций;

- не им обръщате достатъчно внимание, не си играете с тях и им говорите само през първата седмица след покупката, въпреки че папагалите са комуникативни същества, които се нуждаят от поне половин час на ден за игра и общуване;

- да им се сърдите, ако проявяват агресия, въпреки че тя обикновено се дължи на заболяване или липса на внимание;

- да ги лекувате сами, въпреки че ако се появят странни симптоми, трябва да отидете направо при ветеринар;

- хващане на птицата с ръце, което я стресира; поставяне на клетката в помещение, в което има много пара (кухня или баня), или в стая, в която рядко има хора.

Грижете се за козината на морското свинче

Когато купувате морско свинче, имайте предвид, че то изисква значително количество жизнено пространство. Най-често срещаната клетка е с дълбоко дъно. Трябва да се грижите добре за козината им - подстригвайте я, когато е гореща, и я мийте веднъж седмично (три пъти, ако е дълга).

Ветеринарните лекари препоръчват също така да подрязвате ноктите им на всеки шест месеца. Прасетата често се разболяват поради неправилно хранене. Диетата им трябва да се състои от 60 % сено, 20 % семена и 20 % прясна трева, зеленчуци и плодове. Прасето трябва да има постоянен достъп до вода с разтворен в нея витамин С.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Как да запазим кожата си млада през летните месеци?

Защо лятото е доста подходящ сезон за отслабване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com