Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

16921
Кой домашен любимец се гледа най-лесно?
Снимка: Unplash

Проучване по темата, свързана с домашните любимци, категорично сочи, че отглеждането на животинче у дома подобрява едновременно и физическото, и менталното здраве, подпомага социализирането и не е случайно, че някои животни се използват като терапия за хора с различни заболявания, най-често психични.

Домашният любимец може да ви направи по-щастливи, по-спокойни, по-тонизирани, както и да редуцира усещането за самота или дори да ви избави от депресията. След като прочетохте всичко това, искате домашен любимец, но се притеснявате, че няма да имате достатъчно време за него? Или честите ви пътувания ви ограничават и не се наемате да осиновите животниче или да закупите такова именно заради натоварения ви график?

Да, определено кучетата изискват ежедневна разходка, котките ще се нуждаят от ежедневна грижа за чистотата на пособията им, но има и животинчета, които без проблем може да оставите сами за уикенда и не изискват часове от времето ви, прекарани в грижа за тях.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно е труден въпрос, тъй като за активните хора, които тичат всеки ден, не е проблем ежедневната разходка на лаещия четириног приятел, докато за други, които не са активни или които прекарват живота си в офиса, това би било проблем. И все пак има отговор на въпроса кой домашен любимец се гледа най-лесно, който отговор е валиден за масата хора, като не отричаме, че може да има изключения.

Пор, канарче и още 4 лесни за отглеждане домашни любимци

Кой домашен любимец се гледа най-лесно според повечето хора?

Кучето ще ви помогне да не се чувствате самотни, да имате сигурен и верен другар, да останете активни, да се срещнете и запознаете с нови хора, но то изисква ежедневни грижи – разходка, грижа за козината, почистване на дома.

Котката е царица по отношение на сваляне на кръвното налягане, успокояване и дори справяне с депресията. Тя не изисква ежедневни разходки, но пък ще е нужно време да почиствате ежедневно както пособията и принадлежностите ѝ като котешката тоалетна, така и дома си от косми.

Може ли да е по-лесно? Да се радвате на пухкава топчица или на красиво домашно животинче, но да не събирате косми и да не ставате в 5 сутринта в тъмната и мразовита зима, за да правите обиколки около блока? Разбира се. Вижте кой домашен любимец се гледа най-лесно.

Очаквано това е домашен любимец, който живее в аквариум или в клетка, не се разхожда свободно из дома, като по този начин не замърсява и ви спестява ежедневното почистване, не се нуждае от вниманието ви непрекъснато и спокойно може да го оставите за няколко дни, докато пътувате с приятели, по работа или се забавлявате по време на отпуската си, ако му оставите достатъчно храна и вода. На тези условия отговарят морското свинче и хамстерът.

Оказва се, че те се гледат изключително лесно и изискват най-малко от времето и усилията ви. По-лесни за отглеждане са хамстерите, както и по-икономични и не изискващи постоянна грижа, но по-предпочитани са морските свинчета, тъй като са по-малко темпераментни и е по-малко вероятно да ви ухапят, по-подходящи са за гушкане, което ги прави по-често избирани от деца и родители.

8 причини да си вземете още сега домашен любимец

Други причини да изберете хамстер или морско свинче за домашен любимец

  • Цената на тези животинки е ниска и всеки може да си позволи да ги притежава.
  • Животът им е кратък, което значи, че не ангажират следващите 10-15 и дори повече години от живота ви в отговорност за тях и ще ви е по-лесно, ако осъзнаете, че не сте добър собственик и домашните любимци не са за вас.
  • Друг плюс на отглеждането на гризачи в дома е свързан със споделеното от собствениците на различни животинчета мнение, че загубата им се преодолява много по-лесно от тази на куче например, което неминуемо се превръща в част от семейството и след смъртта му оставят трайни и незаличими рани така, както това се случва при загубата на близък човек. Ако не сте готови за подобна загуба, ако просто нямате време за разходки, ако считате, че кучето и котката са голяма лъжица за вашата уста и че няма да се справите с отглеждането и възпитанието им във всеки един аспект, едно пухкаво морско свинче, живеещо в аквариум, е идеалният избор за вас.
  • Разходите по отглеждането им са ниски. Храната не е скъпа, дори да закупувате специална от зоомагазините, а и размерите им означават, че хапват малко. Сравнете ги само с кучетата.
  • Не се разболяват толкова често, колкото кучетата и котките, което означава и по-малко притеснения, посещения при ветеринар и съответно разходи за това.
  • Хамстерите не са придирчиви на тема храна и ще ви е лесно да осигурите менюто им, дори да не посетите зоо магазина.
  • Може да ги оставите сами за няколко дни, осигурявайки им достатъчно храна и вода, както и може просто да сложите клетката им в колата и да потеглите навсякъде с тях, без да се притеснявате дали ще се приспособят, дали ще избягат, дали ще свикнат и прочие, тъй като клетката е техният дом и преместване, пътуване и прочие дейности не ги притесняват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com