Тези сортове ябълки са най-полезни и вкусни

14985
Тези сортове ябълки са най-полезни и вкусни
Снимка: Rebekka D / Pixabay

Ябълките са ненадминат лидер сред плодовете у нас. Налични почти през цялата година, те са най-сочни през есента, когато са твърди и пълни със сок. По това време на годината те съдържат и най-много витамини и минерали. 

Кои сортове ябълки са най-вкусни сурови и кои са най-добри в ябълков пай и други деликатеси, изискващи термична обработка? 

10 хиляди ябълкови сортове

Ябълковите сортове са култивирани в резултат на многократното кръстосване на европейски и азиатски видове в продължение на няколко хиляди години. Смята се, че днес в света има над 10 000 ябълкови сортове. 

10 неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем ябълки всеки ден

Един от първите сортове ябълки, на които можем да се насладим в края на лятото, е пирос. Плодовете на отделните сортове се различават не само по вкус, но и по външен вид, мирис и структура на месото - от твърди и пълни със сок до брашнести, деликатни и крехки. Някои са сладки, докато други имат сладко-винени или кисели нотки.

Безспорно най-добрият избор ще бъдат местните ябълки, отглеждани в непосредствена близост. Той е гаранция за свежест и висока хранителна стойност. Плодовете, които не се транспортират на дълги разстояния, не се нуждаят от консервиране.

Към какви ябълки посягат българите?

Сред най-популярните у нас сортове са гала, лигол, лобо, кортланд, елиза, глостер, голдън делисиуос, джонаголд, джонатан, кокс, малина, пауларед, рубин, шампоан, деликатес, елстар, айдаред.

Все по-често посягаме към по-стари сортове, като пулпа, антоновка, костел и сиво сирище.

Кое е по-здравословно: ябълки или круши

Най-красивата ябълка ли е най-добрата?

Старите сортове ябълки, които са създадени преди началото на модерното отглеждане, определено са по-богати на хранителни вещества.

Съвременните методи за производство на храни водят до унищожаване и замърсяване на околната среда, което има пряко отрицателно въздействие върху културите. 
Причината се крие не само в промените, които настъпват в естествената среда, но и в самия плод. Както сортовете с груба кора, така и повредените екземпляри имат по-висока хранителна стойност, тъй като в отговор на дефект или несъвършенство те произвеждат повече биологично активни вещества.

Червеят също може да бъде добра следа. В крайна сметка той винаги ще избере най-доброто.

Хранителното съдържание на ябълки от един и същи сорт не е идентично. То се влияе не само от размера и степента на зрялост на плода, но и от излагането на слънце на конкретна ябълка и свежестта на набраните плодове.

Ето по колко ябълки на ден трябва да ядем, за да не се разболяваме през студените есенни дни

Канадска ренета

Подобно на ябълките от други сортове, Канадска ренета
има благоприятен ефект върху храносмилането, чревната перисталтика, въглехидратната и мастната обмяна, сърдечната дейност и имунитета. Разликата е, че с изяждането на една ябълка от този сорт може да доставим на организма 10 пъти повече витамини и минерали, отколкото ако посегнем към безупречно лъскава ябълка от различен сорт.

Канадска ренета е десертна ябълка, има страхотен вкус, когато се яде сурова. Подходяща е и за термична обработка. На негова основа се произвежда сайдерът.

Кои сортове са най-вкусни сурови?

В допълнение към сивото сирище, lobo, ligol, gala, golden deliciuos, ruby, jonagold, pulpwood и costel са отлични десертни ябълки.

Кои сортове да изберете за топлинна обработка?

Повечето сортове са подходящи за приготвяне на пресен сок, а също и като съставка в салати. Сивото сирище е чудесно за консерви. Antonówka е най-добрият избор за ябълков пай, компоти и конфитюри. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

След като навършите 50 години, по-добре не яжте тези меса

Знаете ли кой измисля гилотината?

Лятно слънцестоене 2024 - кога се пада, какво трябва и не трябва да се прави

3 грешки в закуската, които разрушават тялото ви

Най-дългият ден през 2024 - кога се пада

Има ли връзка между Махатма Ганди и Индира Ганди?

Колко време трябва да се вари компот от череши?

4 хормона, които могат да накарат мазнините да растат скокообразно

За кои хора е полезно да ядат бекон?

За какво се използва водата от вареното жито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com