Тялото ни "говори"“: Как да се научим да го „чуваме“?

6491
Тялото ни "говори"“: Как да се научим да го „чуваме“?
Снимка: iStock/Guliver

Нашето тяло е деликатен инструмент. То реагира на всякакви външни влияния и дава сигнали, ако нещо се е объркало в живота ни. И така, страховете се превръщат като захващане в тялото и се превръщат - болка в корема, тежест в раменете.

Най-трудното е да чуете и получите сигнали от тялото. За да направите това, трябва да сте честни със себе си. Това е първата стъпка. Първата и единствена.

Да бъдеш честен със себе си, означава да признаеш чувствата си, да ги живееш, а не да ги гасиш. Някои хора се страхуват от негативни емоции – страх, гняв, тъга. Те се затварят в тях, казвайки: "Ще бъда по-силен от това, мога да се справя." Днес е модерно да си силен човек, слагаме маски, крием чувствата си. В това състояние е невъзможно да чуете сигналите на тялото си.

В резултат на това много хора забелязват проблема, когато болката стане непоносима. Тогава започват истински проблеми с черния дроб, сърцето, стомаха, гръбначния стълб и т.н.

Диалог със себе си

Днес обръщаме повече внимание на формата, отколкото на съдържанието: как се храним, какво носим, ​​какво правим, какво сме постигнали. Формата е вид самозащита. С нея ние сами скриваме настоящето си, поставяме рамка. Винаги е трудно да излезеш извън тези граници. Практиката показва, че човек твърдо се придържа към всякакви конвенции, към измислени символи на успеха, към измислени цели.

В резултат на това човека гради живота си върху съпротива и страх, негодувание и преодоляване. Тялото и артериите се свиват, няма нормално кръвообращение, ставите не получават подхранване, но човекът не чува тези сигнали. Той се инжектира с болкоуспокояващи, в буквален или преносен смисъл, и продължава пътя си към целта, като накрая убива тялото си. В резултат на това той постига това, към което се е стремял, но не се чувства щастлив. Оказва се, че всичките му усилия са били бягство от самия него, а тялото му го е предупредило за това.

Когато човек върви по своя път, той расте, развива се, помъдрява. Той се движи свободно и невъзпрепятствано. Той няма нужда да се съпротивлява и да преодолява себе си, той знае, че това е неговата съдба. Колкото и да е странно, най-добрата защита е откритостта и честността.

За да се научите да усещате сигналите на тялото, трябва да се вслушвате в себе си, да анализирате истинските си желания. Можете да работите с тялото чрез докосване или чрез разговор

Говорете със себе си:

- Не искам да ходя на работа днес, защото съм уморен.

- Защо съм уморен?

- Защото поех твърде много работа.

- Защо взех твърде много?

- Защото искам да бъда някой.

- Защо искам да бъда някой?

- Ако не съм някой, няма да ме обичат.

- Коя любов ми липсва? Къде другаде съм изпитвал това чувство?

- Това го помня от детството. Толкова ми липсваше любовта на мама и татко.

След този разговор тялото ще се отпусне, защото сте си казали истината. Ти беше честен със себе си. Обграждаме се с работа, но трябва и човешка топлина. Работата и успехът не ти дават топлина. Само семейството или близките могат да го дадат.

Диалог с детето в теб

Когато започвате нещо ново за себе си, може да изпитате неочаквани емоции – гняв, страх, несигурност. Връщате се в режим - дете, което нищо не разбира и се страхува да остане само.

Нашите минали преживявания, записани в тялото, ни влияят. Особено опитът на дете от раждането до 5-годишна възраст. Уплахата се отразява в поведението на възрастните. Когато трябва да вземете решение, да направите нещо сами, това дете вътре във вас отново се страхува. И вместо да действаш, решаваш да се върнеш, да легнеш на дивана, да се скриеш от всички.

Този момент трябва да се изживее. Успокойте се, говорете със себе си:

- От какво се страхуваш?

- Че ще остана сам. Че не мога да го направя.

Езикът на цветята - скритата им символика

Подареното цвете изразява уважение и обич. Но освен всички тези прекрасни чувства, различните цветя символизират и различни емоции и по...

- В ранно детство, когато се събудих, а вкъщи нямаше никой, мислех, че съм изоставен. Плачех, страх ме беше. Оказа се, че родителите ми са ме сложили в леглото и са отишли до близкия магазин.

Всичко завърши добре, но преживяното остана в паметта, както и чувствата на страх и безпомощност. В този случай трябва да продължите да си задавате въпроси.

- Какви решения взех тогава, за да не изпитвам страх и безсилие?

- Не бъди сам. Когато съм сам, съм безпомощен.

Когато осъзнаете емоциите си и откриете тяхната причина, ви става по-лесно да продължите напред. Ето защо е толкова важно да се вслушате в себе си, да анализирате моменти от миналото. Запитайте се какво искате от живота и започнете да правите стъпки в тази посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com