Топ 5 на ползите за здравето от лука

11962
Топ 5 на ползите за здравето от лука
Снимка: Pixabay.com

Лукът присъства в кухнята на всеки дом. Въпреки че няма същите лечебни свойства като чесъна, той все пак е много полезен за здравето.

Ето и топ 5 на ползите му.

Идеалната рецепта на баба: нарязан на кръст лук, потопен в чая

Тази статия е точно за вас, ако имате проблеми с подуването на корема, къркоренето на червата и трудното изхождане. Ако страдате от няк...

1. Притежава силно изразена антиоксидантна активност

Лукът изобилства от растителни химикали, включително флавоноиди, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие. Те предпазват от хронични заболявания като диабет и дори рак. Лукът съдържа над 25 различни флавоноиди и сяра.

2. Насърчава здравето на сърцето

Флавоноидът кверцетин, който се съдържа в лука, има противовъзпалително действие и насърчава здравето на сърцето. Консумацията му намалява риска от сърдечно-съдови заболявания чрез редуциране на кръвното налягане и холестерола.

3. Подобрява костната плътност

Това са причините, заради които трябва да ядем лук всеки ден!

Лукът е един от най-полезните зеленчуци и това навярно всеки вече го знае. Консумацията на това растение може да ни бъде от полза в мно...

Включването на лук в диетата е свързано с подобряване на костната плътност. Заради изобилието от антиоксиданти в състава си, този зеленчук намаляват оксидативния стрес, а това от своя страна редуцира загубата на костна маса. Това предположение е потвърдено в проучване, включващо жени преди и след менопауза.

4. Подобрява здравето на червата

Лукът съдържа фибри, които се усвояват много бавно и това се отразява благоприятно на здравето на червата. Пребиотични фибри се използват като гориво за „добрите“ бактерии, живеещи в червата ни, които произвеждат странични продукти, наречени късоверижни мастни киселини. А те са важни за поддържането на здравето на червата и имунитета.

5. Елиминира бактериите

Неслучайно лукът се използва за лечение на кашлица, настинка и грип. Но освен това той притежава и силно изразени бактерицидни свойства срещу бактериите Ешерихия коли ( Escherichia coli), Псевдомонас аеругиноза  ( Pseudomonas aeruginosa ) и Стафилококус аериус ( Staphylococcus aureus).

Чай с лук? Рецепта за здраве и дълголетие

Ако сте свикнали да започвате деня си с чаша ароматно кафе, което не допринася за подобряване на здравето и настроението ви рано сутрин...

Колкото по-дълго се съхранява лукът, толкова повече се увеличават полезните вещества в него. Най-вече кверцетинът, който инхибира растежа на метицилин-резистентните бактерии Стафилококус аериус ( Staphylococcus aureus) и Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и със специалист по здравословно хранене!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com