ТОВА са хранителните вещества, които подсилват МОЗЪКА ни

7714
ТОВА са хранителните вещества, които подсилват МОЗЪКА ни
Снимка: iStock/Guliver

Храната е от съществена важност за нашето здраве, тегло, както и на мозъка ни. Можем значително да подобрим паметта, концентрацията, способността за научаване на информация чрез приемането на необходимото количество полезни хранителни вещества.

За да сме заредени със сили и енергия, е нужно да приемаме храна. А суперхраните ни снабдяват с редица витамини и минерали, като по този начим спомагат за правилното функциониране на всички органи и системи в тялото ни.
За мозъчната функция се счита, че има няколко хранителни вещества, които имат най-силен ефект. Нека видим кои са:

5 съвета от невролог за ЗДРАВ мозък

Кой не иска да е здрав и щастлив? Понякога обаче забравяме да се грижим пълноценно за отделните органи от тялото си. Здравето на мозъка...

Витамин D

Витамин D се свързва най-вече с усвояване на калция, участва в укрепването на ставите и костите, както и в процесите, свързани с имунната система. Има противовъзпалителни действия и защитава организма от заболявания на дегеративната и нервната система. Участва и в процесите, забавящи стареенето и борещи се със свободните радикали в организма.
Този витамин можем да си набавим от храни и продукти като риба, яйца, месо, черен дроб, морски дарове и др.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са много важни за здравето на организма ни, борят се със свободните радикали, с процесите на застаряване, с възпаленията и инфекциите и т.н. Те имат защитни свойства, подобрява функциите на нервната и когнитивната система. А омега-3 можем да си набавим чрез консумацията на яйца, авокадо, риба, тофу, бобови семена, орехи и др.

Магнезий

Изследване: Защо НЕ бива да гледаме телевизия

Голямата любов към телевизията води до влошаване на когнитивните функции и снижаване на обема на сивото вещество, предупреждават америк...

Магнезият е един от най-известните и важните минерали за тялото ни. Поддържа силата на клетките, функциите им и участва в изпращането на нервните импулси от мозъка към мускулите. Ако разполагаме с достатъчно количество магнезий в организма си, можем да се чустваме до голяма степен защитени от увреждания на дегенеративната система и които повлияват негативно на мозъчните функции. 
Солидни количества магнезий ще откриете в бананите, сушените плодове, тиквата и тиквеното семе, спанака, кафявия ориз, млечните продукти, рибата, авокадото, пълнозърнестите храни и много други.

Витамин С

Още един важен и разпространен витамин за организма ни. Антиоксидантните му свойства са мощни, а значимостта му за кожата, косата и имунитета ни е голяма. Относно влиянието му върху мозъчните функции – ползите също не са никак малко, чрез витамин С се укрепва нервната система, подобрява се концентрацията и когнитивните функции, а при дефицита му  - настъпват точно обратните промени – влошаване на концентрацията и паметта, объркване и др.
Витамин С консумирайте чрез цитрусови плодове, горски плодове, броколи, брюкселско зеле, червени чушки и т.н.

Витамин В12

Витамин В12  участва в процесите за подобряване на концентрацията, паметта и нервната система. Дефицитът му дори може да доведе до развиването на деменция. Набавете си витамин В12 от продукти като мляко и млечни продукти, риба, морски дарове, птиче месо, соя, зърнени храни и др.

Tри ефективни витамина, които ще направят имунитета ви железен

Когато настъпи сезонът с настинките и грипа, много хора започват да приемат витамини. Още по-усилено сега, в условията на пандемия. Лек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com