Това са най-добрите и най-лошите материи, които да носите през лятото

645
Това са най-добрите и най-лошите материи, които да носите през лятото
Снимка: iStock

Когато се сблъскаме с агресивните температури през юли и август, се нуждаем от качествени летни материи, в които да се чувстваме комфортно. Някои материи в никакъв случай не се препоръчват през лятото, докато други са подходящи за носене по време на неприятните горещини, ако искате да избегнете прекомерното изпотяване.

Независимо дали се смятате за човек, който се поти, или не, през този сезон в някакъв момент със сигурност ще претърпите фиаско с високите температури. Може би сте човек, който се нуждае само от малка доза дезодорант сутрин, но независимо от това - горещият климат със сигурност ще развали решенията ви за гардероба. Любимият ви полиестерен топ определено не е най-добрият избор при температури над 30 градуса.

Горещото време може да е полезно заради необходимия на всички витамин D, но е също толкова опасно заради риска от слънчев удар и дехидратация. Въпреки че ще намалите риска от дехидратация, като пиете редовно вода, има и допълнителни начини да се предпазите от топлинен удар. Вярваме, че лятото бавно изпитва търпението ви, а един от начините да се предпазите от шока, причинен от високата температура, е да носите качествени материи, които няма да предизвикат допълнително изпотяване. Ето кои са те: 

Защо се носят светли дрехи през лятото?

Памук

Има причина летният ви гардероб да се състои от толкова много памучни рокли, леки ризи и торбести поли. Памукът е естествено влакно, което позволява на въздуха да циркулира и да се движи свободно през тъканта, осигурявайки въздушен поток, който изсушава влажните части на тялото. Качественият лек памук също така отвежда влагата, като позволява на кожата ви да диша и да се охлаждате бързо, а освен това се предлага в различни стилове и цветове.

Все пак бъдете внимателни, тъй като памукът лесно се мачка. Така че, когато става въпрос за опаковане на багажа за ваканцията, сместа от памук и полиестер може да е най-практичният вариант. Заслужава да се отбележи също, че тъй като памукът абсорбира влагата, той може да стане тежък и мокър и да се появят петна от пот. В резултат на това е най-добре да избирате светли цветове, а не тъмни, за да избегнете нежелани следи.

Лен

Ленът е лека тъкан и естествено влакно, което позволява на топлината да се отделя от тялото, абсорбира влагата и съхне бързо. Освен това е доста гъвкав, така че не се прилепва към тялото. Въпреки това той може да се намачка доста лесно, затова търсете смеси от лен. Колкото повече перете и носите лен, толкова по-мека става тъканта, като създава значително по-ласкави и нежни гънки при носене, така че най-добре е да носите лен отново, и отново, и отново за най-добри резултати.

Подготовка за лятото: Скриите ефектно корема с дрехи

Коприна

Нищо не може да се сравни с носенето на копринена рокля в горещ летен ден. Коприната е естествено протеиново влакно, произвеждано от копринените буби. Известна със своя блясък, здравина и издръжливост, тя има дълга история на търговия по целия свят. Коприната абсорбира добре влагата и създава усещане за прохлада и ефирност, вместо да прилепва към тялото ви като синтетичните материали. Единственият недостатък на този материал е, че е доста деликатна тъкан, която изисква специална поддръжка.

Коноп

Конопът е много подобен на лена, но често се комбинира с памук, за да се създаде удобна смесена тъкан. Подобно на лена, конопът е хладен на допир, тъй като има способността да диша и да задържа течности, без да се усеща влага. Конопът е изработен от влакна от стъблата на растението канабис и осигурява цялата топлина и мекота на естествените текстилни материали, но с издръжливост, която рядко се среща при други материали.

Материали, които трябва да избягвате в жегите

Синтетични материали

Като общо правило ви препоръчваме да стоите настрана от синтетични материи като полиестер, акрил и найлон в горещо и влажно време, тъй като тези материали са склонни да задържат миризми и бактерии. Дрехите, изработени от синтетични материали, не могат да дишат, да задържат топлина и да ви топлят. Освен това те ще излъчват неприятна миризма на пот само след едно носене. Опитайте се да избягвате тези материали в горещо и влажно време.

Възможно ли е да се диша с полиестер в горещините? Отговорът е не. Освен че не е екологичен материал, полиестерът е направен от пластмасови влакна, абсорбира влагата и изсъхва бързо и има склонност да задържа лоши миризми. Дишането варира в зависимост от това дали платът е плетен или тъкан, но като цяло полиестерът трябва да се избягва в горещо време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com