Защо се носят светли дрехи през лятото?

4514
Защо се носят светли дрехи през лятото?
Снимка: Getty Images / Guliver

В горещите летни дни имате нужда от по-свободни, ефирни облекла от естествена материя, които позволяват на кожата да диша и не предизвикват спарване и потене. Знаем, че тесните дрехи, кожата, изкуствените материи са не само неприятни за носене през лятото, но могат да бъдат опасни за здравето, тъй като нарушават топлообмена. Как обаче стоят нещата с цветовете и защо черният цвят е непрепоръчван за топлите дни за разлика от светлите цветове?

Защо черният цвят за облеклата е избягван през лятото?

Правилата, които никога не трябва да нарушавате в жегата

Определено е по-трудно да се справим с жегата, отколкото със студа. Но за да се избегнат негативните последици от горещото време, необх...

Специалисти твърдят, че черният цвят поглъща слънчевите лъчи и ги трансформира в топлина, което е опасно и неприятно в горещ летен ден. Всички цветове включително цветът на дрехите зависят от това каква дължина на вълната от светлина се отразява от определения обект. Черните дрехи като всички черни обекти поглъщат всички вълни и не отразяват нито една. Това води до покачването на температурата и неприятни усещания през лятото.

Учени от Каталонския университет обаче посочват и друг факт – че тялото също генерира топлина. Те опровергават твърдението, че светлите цветове са най-добрият избор през лятото, посочвайки, че УВ лъчите минават през тях и може да предизвикат слънчево изгаряне на кожата и дори рак. Определят  червеното и синьото като най-подходящите нюанси за лятото.

Къде е истината? Най-общо можем да кажем, че ако дрехата ни е тясна и прилепнала по тялото, черният цвят е табу. При широки и свободни дрехи цветът не е такъв проблем. Погледнете облеклото на бедуините – те носят черни дрехи, но свободни, широки, позволяващи вятърът да играе в тях, разхлаждайки ги.

Защо предпочитаме свелите тонове през лятото?

Избелването на дрехите никога не е било толкова лесно с тези трикове

Често ни се случва белите ни дрехи да за потъмнели и още по-лошо - добили друг цвят заради нещо друго случайно попаднало в пералнята. ...

Освен че отразяват слънчевите лъчи, изборът на светли дрехи е чисто психологически и част от модата.    Зимният сезон се носят тъмни облекла – по-практично е в калта, дъжда и снега. Някак естествено през лятото залагаме на светлите цветове, шарените и веселите нюанси. Тях избираме и по време на лятната си отпуска. Свързваме ги с безкрайната морска шир, свободата, волността. Така че изборът на светли нюанси за летните ни дрехи е не само практичен и свързан с топлината, но и чиста наслада за сетивата. Бялото е цветът, който ни подсказва, че отпуската е тук.

Ако не се съобразите с изводите на учените от Каталонския университет и изборът ви се спре на светли тъкани, задължително нанесете слънцезащитен крем 30 минути, преди да се облечете и напуснете дома си. В градска среда това трябва да е достатъчно, за да се насладите на светлите цветове на новите си модни дрехи, без да рискувате да изгорите или да увредите кожата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com