Традиции и поверия за месец февруари

10541
Традиции и поверия за месец февруари
Снимка: Община Тетевен

Старите хора казват на месец февруари Малък Сечко. Той започва празнично веднага с идването си.

Трифонците - това са първите три дни на месеца. Приемани са за предвестници на пролетта,, наближаващата селскостопанска година, и то - не без основание.

На 1-ви февруари ритуално се зарязват лозята. Това е Трифон Зарезан. Този ден е празник на всички винари, лозари, градинари, кръчмари и се празнува навсякъде, из цялата страна, весело и шумно, с богата трапеца. Новоизбрания "Цар на лозята" нарича обредно и благославя да бъде плодородна година, да има повече грозде и хубаво вино.

Втори февруари пък е т.нар. Трифонова Богородица /наричат я още зимна, вълча/. За тази дата има поверие, че ако си взел пари назаем, ще имаш да взимаш цялата година, но дадеш ли - ще даваш.

Третият Трифонец - а именно 3-ти февруари, е Симеоновден. Това е празникът на Св. Симеон. Този ден се приема за лош ден още от стари времена. Има много строги обредни забрани, които са свързани с майките. Те трябва да приготвят питки, да ги намажат с мед и да ги раздадат, за да са им здрави децата. В Родопите казват на този ден Божа майка. Празнуват младите и още нераждали девойки с надежда през годината да забременеят.

15 народни поверия за много пари

Една от основните цели в живота на хората е стремежът да натрупат пари. Благосъстоянието на семейството е една от основните цели на вси...

В началото на месеца, според дедите ни се отдава почит и на най-страшната болест - чумата. Според традицията, на 10-ти февруари, известен още като Харалампов или Чуминден, трябва да бъдат извършени много обредни ритуали против черната гостенка. Специално за деня се омесва хляб, които бива изнесен някъде извън селото и поставен на кръстопът, за да бъде омилостивена болестта и да не напада хора.

На 11-и февруари се празнува Муков ден, Власовден. Празникът е посветен на Св. Влас и неговите лечителски способности. Той е покровителят на впрегнатия добитък и го пази от болести. През февруари месец са и т. нар. дни Заговезни. Тези празници са подвижни и сменят мястото си в календара, така че понякога могат да се паднат и през месец март. Месни заговезни е 8 седмици преди Великден и е винаги в неделя. Името му идва от месните блюда, които се приготвят за празника. А от този ден, та чак до Великден месо не се яде.

Съботата преди Месни заговезни в цялата страна се почитат починалите и се прави Голяма задушница. Следващата неделя идва ред на Сирни заговезни, а дните през седмицата се наричат Сирница. Обредите и обичайте, които се изпълняват са свързани с прехода между зимата и пролетта. Завършекът на седмицата е със Сирни поклади, Прошка. Денят минава изцяло в гостувания, като младите посещават по-възрастните роднини - родители, сестри, братя или кумове. Те целуват ръката им и искат прошка. Вечерта цялото семейство се събира на "прощална вечеря". От този ден започват великденските пости. Паленето и прескачането на огньове са едни от най-интересните  обичай за този период.

Следва Тодорова седмица. Тук едни от най-интересните обичай са тримеренето - строг тридневен пост, люлеене на куче против бяс, конски надбягвания. Но най-атрактивни несъмнено са кукерите. Те имат различни наименования в различните райони - кукери, дервиши, бабугери и други. В тези маскарадни игри могат да участват единствено мъже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com