Трябва или не ОРИЗЪТ да се изплаква преди преработката му

10258
Трябва или не ОРИЗЪТ да се изплаква преди преработката му
Снимка: https://pixabay.com

Оризът е световноизвестна и използвана зърнена храна в най-различни култури. В българската традиция оризът също се използва често и в множество ястия. Съществува разнообразие от видовете ориз, като количеството нишесте в състава му е различно. Това можем да установим в зависимост от отделената бяла течност. На етикетите на някои опаковки виждаме, че е препоръчително оризът да се изплаква преди готвене, а на някои места не виждаме подобен текст. Кое е правилно и трябва ли оризът да се изплаква винаги преди да пристъпим към преработката му?

Как да приготвяме ориза?

Гответе ориза така и той НИКОГА няма да слепва

Оризът се приготвя във всяка една къща. Тази храна е не само вкусна, но и здравословна. Можем да го сготвим като гарнитура или основно ...

Да изплакваме ориза задължително, като следваме съветите на нашите майки и баби, или да пропуснем тази част, следвайки съветите на производителите? Според някои специалисти и кулинари е важно да изплакваме ориза по същата причина, поради която измиваме плодовете и зеленчуците преди консумация. По обвивката му може да са се струпали прах, мръсотия, бактерии, химикали и др. замърсявания, които могат да доведат до рискове за здравето, ако не се опитаме да ги „заличим“. Това се осъществява посредством изплакването и накисването. 

За да си подсигурите безопасна храна и спокойствие, по-добре измивайте ориза преди готвенето му. По този начин, твърдят кулинарите, се подобрява и текстурата му, той ще стане по-пухкав и лек, което е подходящ ефект за много рецепти и ястия. Това се дължи на водата, която отмива част от нишестето по ориза.

Здравословно ли е да консумираме ориз?

Много хора директно заличават ориза, когато започват хранителен режим или диета, за да свалят по-бързо излишните килограми. От друга страна пък, той е неизменна част от менюто на много спортисти. И така мненията за полезността на ориза са противоречиви. Белият рафиниран ориз съдържа много въглехидрати, но е сред най-консумираните варианти. 

Защо МАКАРОНИТЕ, ОРИЗЪТ и КАРТОФИТЕ трябва да се ядат студени?

През последните няколко години все повече хора се стремят да избягват въглехидратите, тъй като те успяха да си спечелят лоша слава. Мно...

Чаша сварен ориз съдържа около 260 калории, 5 грама протеин и по-малко от 1 грам мазнини, като по-голяма част от калориите се дължат на въглехидратите в него. Рафинираният ориз не се препоръчва на хората, които са с наднормено тегло или искат да стопят излишните мазнини. Той е и най-нездравословният вид. Има обаче и нерафинирани видове ориз, които можем да консумираме при диета. 

Оризът е добър източник на витамини, фибри, антиоксиданти и минерали. Въглехидратите са важни за достатъчното енергия в тялото ни, като и това е причината много от спортистите да включват ориза в храненията си. Той спомага и за мускулния растеж. Специалистите сочат, че въглехидратите трябва да заемат между 45-65% от дневния калориен прием. Други храни, богати на въглехидрати, са бобови растения, семена, зърнени култури, плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com