Уникален инструмент по чертежи на Леонардо да Винчи вече е факт

60356
Уникален инструмент по чертежи на Леонардо да Винчи вече е факт

Необичайният хибрид между орган и цигулка, познат още като легендарната Viola Organista,  най-накрая е факт и се готви за първите си концертни изяви. Три години бяха необходими на полския пианист Славомир Зубжицк, за да се създаде инструмента по макет на Леонардо да Винчи от XV век.

Чертежът на Viola Organista и описанието към него са създадени в края на 1480 година, съобщава Daily Mail. Мнозина са се опитвали да пресъздадат идеята на гениалния изобретател. Единственият, успял да завърши инструмента, да извлече желания звук и да го представи пред публика обаче стана полският музикант Зубжицк, свирил лично на инструмента по време на премиерата му в Музикалната академия в Краков.

Разкриха къде се намира пейзажът, на чийто фон е нарисувана Мона Лиза

Известната картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“, позната още и като Джокондата, често става повод за дискусии и спорове...

Мнозина наричат творението на да Винчи подобие на средновековна лира на колела, но то прилича повече на комбинация от роял, клавесин и орган. Той има 61 струни, звукът от които се извлича с помощта на четири въртящи се колела, обвити с конски косми.

Звукът от Viola Organista наподобява този от струнен оркестър , въпреки че зад клавишите стои само един човек.

Според музикалните критици, свиренето на Viola Organista е много сложно и изисква майсторство и импровизация. За Viola Organista все още няма създадени отделни произведения, но Зубжицк вече е успял да адаптира някои неща от историята на музиката за необичайното творение.

 

Показват изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи

Изгубена скулптура на Леонардо Да Винчи, която била пресъздадена от бронз, ще бъде показана на света на частно събитие в Бевърли Хилс в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com