В коя планина расте Байкушевата мура?

26365
В коя планина расте Байкушевата мура?
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли какво свързва градския парк в Разград с байкушевата мура? Лесовъдът и пионер на горското дело в България Константин Милошев Байкушев, на когото дължим и парка, и откриването на вековната черна мура през 1897 година, наречена Байкушева на името му и в негова чест. Вековните черни мури – един от петте вида бор, който растат у нас, се срещат на голи планински склонове, почти лишени от почва, на значителна надморска височина и достигат големи размери, както и значителна възраст.

Каква е ролята на Свети Димитър в българската история

Байкушевата мура е именно представител на вида черна мура, като най-силно впечатление правят не толкова размерите ѝ, макар да  са повече от внушителни – височина от 26 метра, диаметър 2,48 метра и обиколка 7,80 метра, а възрастта ѝ – над 1300 години, които я нареждат на първо място по възраст като най-старото иглолистно дърво не само в България, но и на Балканите и на едно от първите места в света.

В коя планина расте Байкушевата мура и къде може да се насладите на гигантското ѝ тяло, докосвайки се до нейната 1300-годишна снага, която трудно може да бъде обгърната дори от няколко души, хванати за ръце?

В коя планина расте Байкушевата мура?

Едно от най-старите иглолистни дървета в света може да бъде видяно на почти 2000 метра надморска височина – 1930 м. н.в. – в една от най-високите и приказно красиви планини в България, популярна и като туристическа дестинация за планински туризъм и зимни спортове.

Байкушевата мура е разположена в близост до хижа „Бъндерица“, строена някога за сушилня за семена от черна мура и също свързана с името на Байкушев, до пътя от Банско за хижа Вихрен и само на около 14 километра от курортния град. Вероятно вече се досещате в коя планина расте Байкушевата мура? Най-старото иглолистно дърво у нас е царицата на Пирин планина, нейна гордост и отличителен белег, място за отдих и туризъм.

Може ли да посетите Байкушевата мура?

Макар да се намира на внушителна надморска височина, Байкушевата мура е само на 14 километра от Банско, теренът е пригоден за туризъм и подходящ, учудващо, и за деца. Наличен е и поддържан път за автомобили, който свършва на само 10-тина минути пеша от Байкушевата мура.

Лесен маршрут, завършващ със специално изградено стълбище, водещо до самото дърво със специално обособена площадка за наблюдение, прави Байкушевата мура природно богатство, до което почти всеки пожелал може да се докосне. Районът е популярна туристическа дестинация, а самото дърво – известно и една от забележителностите на вълшебната Пирин планина, която задължително трябва да видите, ако пътят ви минава през тази част на страната.

Мястото, на което расте най-високото иглолистно дърво в България ще насити сетивата ви с чудни панорамни гледки и ще ви предложи рядката възможност да имате късмета и щастието да видите на живо дива коза и множество видове грабливи птици като сокола и орела например. Информация за този вид иглолистни дървета – черната мура е налична на место, за да задоволи изцяло интереса и любопитството на туристите, избрали да се докоснат до вековната история на най-старото дърво у нас.

Не пропускайте да посетите и намиращите се в района хижи с богата и интересна история – „Вихрен“ и „Бъндерица“, от които се разкриват впечатляващи и спиращи дъха гледки към едни от най-високите върхове на Пирин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com