В тези 5 ситуации не е нужно да се извиняваме, но често го правим

5346
В тези 5 ситуации не е нужно да се извиняваме, но често го правим
Снимка: iStock/Guliver

Когато в най-различни ситуации изричаме „извинявам се“, „съжалявам“ и прочее, ние показваме това, че не сме достатъчно уверени в себе си. Някои случки наистина не налагат да се извиняваме, затова е по-добре да избягвате тези думички. Ето в кои ситуации е препоръчително да покажем самоувереност, без да е необходимо да се извиняваме:

Когато казвате истината

Ако ви попитат нещо или поискат съвет, е най-добре да кажете истината, без да е нужно да се извинявате за нея. Все пак те са потърсили искреното ви мнение по въпроса. Психолозите твърдят, че винаги ползите от честното и нетолкова приятно изказване са по-големи от това да скриете истината само за да не нараните ваш близък или приятел. Вместо да се извините, може да започнете с „мисля, че“ или „според мен“, така ще покажете и лично отношение.

Когато искате да зададете въпрос

Някои въпроси са по-неудобни за задаване и създават дискомфортно чувство у нас. Но това не значи задължително, че трябва да се извиним, преди да ги зададем. Специалистите ни успокояват, че задаването на подобен тип въпроси не ви прави глупави и не трябва да съжалявате за това, а смело да питате.

Когато не реагирате веднага на нещо

Когато имате важна работа и сте заети с нещо друго, но получите обаждане или съобщение, на което не сте способни да отговорите на момента, не трябва да се чувствате задължени да се извинявате. Особено, ако този човек си мисли, че е най-важен и трябва да оставите всичко заради него. Ценете на първо място себе си и не се извинявайте за това.

4 извинения, които най-често използваме при промяна на плановете

Опитвате ли се отчаяно да се измъкнете от някое предварително планирано събитие? След това направете справка с тези правдоподобни оправ...

Жената НЕ трябва да се извинява за тези 10 неща

Когато сте емоционални

Не трябва да съжалявате, че изразявате емоциите си или че се чувствате по един или друг начин. Напротив, това дори е индикация за другия, че разчитате на него и сте спокойни да споделите как се чувствате. Естествено, не е редно да изпадаме в нервни кризи например на публични места, но тук става въпрос за по-леки случаи. Така и сближаването с околните ще е по-лесно, когато сте открити към тях.

Когато искате да бъдете сами

Може би напоследък всичко е прекалено динамично, дните минават неусетно, не ни стига времето и се претоварваме. И тогава идва моментът, в който просто искаме да останем сами със себе си. По този начин се презареждаме с нова енергия, възобновяваме креативността си и просто се чувстваме по-добре. И никой не трябва да ви съди за това решение, поставете себе си на първо място и не се извинявайте, защото го правите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com