Вкусно и здравословно: Три причини да ядете диня това лято

5739
Вкусно и здравословно: Три причини да ядете диня това лято
Снимка: iStock

Динята е едно от най-популярните летни лакомства. Много хора я консумират с удоволствие в жегата, тъй като то утолява жаждата перфектно, но малко хора се замислят за наистина полезните свойства на динята.

Намалява мускулната болезненост

Учените са установили, че динята може да ускори възстановяването на мускулите и да намали болезнеността след физическа активност. Това се дължи на съдържанието в динята на специална аминокиселина, наречена цитрулин.

Намалява възпалението

Кой не трябва да яде диня?

Динята е любим плод на малки и големи. Консумирана в умерени количества, тя практически е безвредна. Ако този плод ежедневно присъства ...

Хроничното възпаление може да доведе до безброй здравословни проблеми. Така че, това увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет и болест на Алцхаймер. Според изследванията динята може да помогне за намаляване на възпалението в цялото тяло, благодарение на антиоксиданта ликопен и витамин С, които съдържа.

Подобрява храносмилането

Динята подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, включително благодарение на съдържащите се в нея фибри. Според диетолозите, един резен диня съдържа около 1 грам фибри.

В същото време „съперникът на динята“ вече се е доказал като ефективно средство за дълголетие. Снабден с основни хранителни вещества и мощни антиоксиданти, той подобрява храносмилането и намалява риска от много заболявания.

За да се доближите до дълголетието, експертите съветват да направите избор в полза на правилното хранене. В същото време, твърдят те, диетата не винаги трябва да се състои от зеленчуци на пара или пресни храни.

Бърза и освежаваща домашна лимонада с диня

Динената лимонада е прекрасна напитка за горещите дни, която ще ви разхлади и зарадва нуждата ви за сладост. Рецептата е за безалкохолн...

Пример за това е пъпешът, основният конкурент на динята. Лекарите казват, че е изпълнен с основни хранителни вещества и мощни антиоксиданти.

Например, пъпешът подобрява храносмилането - комбинацията от фибри и вода в този продукт помага да се поддържа плавното движение на храната през храносмилателния тракт. Пъпешът е източник и на два важни антиоксиданта за зрението: лутеин и зеаксантин. И двата антиоксиданта помагат за предотвратяване на катаракта и дегенерация на макулата, което може да доведе до загуба на зрението в по-късен етап от живота.

Освен това, калият в пъпеша е от решаващо значение за здравето на сърцето, тъй като спомага за поддържане на нивата на кръвното налягане в рамките на здравословни граници. С падането на кръвното налягане рискът от инсулт, инфаркт и сърдечни заболявания намалява.

Пъпешът е богат на витамини А и С, които са от съществено значение за здравословния растеж на косата. Първо, витамин А е важен за производството на себум, който поддържа кожата на главата хидратирана. Витамин С стимулира производството на колаген, който придава структура на космените клетки.

Колагенът също така осигурява структурна подкрепа на кожните клетки. Следователно, яденето на храни, богати на витамин С като пъпеш, може да помогне да се запази кожата млада и сияйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com