Вместо омекотител: С тези съставки прането ви ще ухае на свежо с дни

4786
Вместо омекотител: С тези съставки прането ви ще ухае на свежо с дни
Снимка: iStock

Само домакините с опит знаят, че не е нужно да добавят омекотител в пералнята при всяко пране. Можете да избегнете химикалите и да перете прането си по екологичен начин, за да ухае дълго време на свежест и да е по-меко от всякога. Тези две съставки са чудесен заместител - оцет и етерични масла.

Най-добрите заместители на омекотителя за дрехи

Можете да използвате оцет за почистване на банята, премахване на петна от ютия, микровълнова печка, хладилник, но също така можете да го използвате и като омекотител.

Хитрите домакини слагат омекотителя в пералнята така и дрехите им ухаят по седмица

Препоръчително е да използвате ябълков оцет или дестилиран алкохолен оцет. Налейте не повече от 3 супени лъжици оцет в отделението за омекотител, с тази доза прането няма да мирише на оцет, а ще бъде невероятно меко и кадифено на допир.

Ако използвате омекотител само заради миризмата, има и натурален вариант. Ароматни, нежни и опияняващи, етеричните масла се използват в козметиката, масажите и освежаването на пространството, а прекрасните им ароматни нотки могат да се поемат и от прането.

Смесете 2-3 супени лъжици етерично масло по ваш избор с 2 чаши оцет. Разбъркайте добре, за да можете да го използвате като класически омекотител и да го излеете в пералнята, но и като спрей за пръскане върху вече изпрани дрехи.

За свеж аромат можете да използвате етерично масло от евкалипт и мента; ако искате прането ви да мирише на парфюм, сложете няколко капки масло от гераниум или пачули, а с маслото от лавандула то ще мирише чисто и нежно.

Омекотителят може да се замести и със смес от едра сол и сода бикарбонат. Смесете сол и сода за хляб в съотношение 2:1, добавете няколко капки етерично масло, ако желаете. Преди цикъла на изплакване изсипете 2-3 супени лъжици от получената смес в барабана на пералнята или в специално отделение.

Друг вариант е сместа от балсам за коса и оцет. В дълбока купа смесете 3 чаши бял дестилиран оцет, 2 чаши балсам за коса и 6 чаши гореща вода, докато сместа стане гладка. Изсипете получения продукт в специално отделение в пералнята.

Още един продукт, може би най-незаменимият у дома - сода бикарбонат също замества омекотителя. Содата за хляб регулира нивото на pH на водата. Тя премахва минералните отлагания, които често се срещат в твърдата вода и правят дрехите твърди. Ако добавяте всеки път по 1 лъжица от нея към праха за пране, няма да ви се налага да използвате омекотител.

Омекотителят е забранен при прането на тези неща
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com