Вредна или полезна е водата по време на хранене – митове и истини

5414
Вредна или полезна е водата по време на хранене – митове и истини
Снимка: iStock/Guliver

Много хора имат навика да сядат на масата с чаша или дори с кана вода, тъй като по-лесно преглъщат храната, отпивайки. Друг вярват, че приемът на вода по време на хранене помага да хапват по-малко и да отслабнат или да съхранят тънката си талия. Трети твърдят, че пиенето на течности по време на хранене пречи на храносмилането и може да доведе до редица здравословни проблеми. Къде е истината?

Кои са най-разпространените митове за отрицателното влияние на течностите по време на хранене?

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием само вода

Водата е едно от най-важните вещества в живота. Тя е безвкусна, прозрачна и има безкраен списък от приложения. Всички се нуждаем от нея...

Мит 1 – Приемът на алкохол или газирани напитки, които съдържат киселини, води до изсушаване на слюнката и пречи на храносмилането.

Истината – Алкохолът намалява минимално слюнката, а киселините в безалкохолните напитки дори увеличават секрецията на слюнка. Следователно няма смисъл да се притеснявате от приема на напитки по време на хранене, ако говорим за безалкохолни или чаша вино, бира, а не литър концентрат, сочи сайтът за здравословни съвети Healthline.

Мит 2 – Приемът на вода по време на хранене разрежда храносмилателните сокове и пречи на храносмилателните процеси.

Истината – Ако това твърдение е вярно, следва да се предполага, че храносмилателната система не е в състояние да адаптира секретите си към консистенцията на храната. Тоест тя не е в състояние да разгражда сокове и твърди храни еднакво? Това е явно неистина. Следователно и приемът на вода по време на обяда ви няма да ви навреди, няма да разреди храносмилателните сокове и няма да попречи на храносмилането.

Пиенето на гореща вода сутрин - колко е полезно за здравето?

Защо горещата вода на гладно е полезна сутрин? Чашата обикновена гореща вода сутрин може да направи чудеса с тялото ни и това са някои...

Всичко това красноречиво сочи, че може спокойно да сервирате сокове, газирани напитки, вода и дори малки количества алкохолни напитки по време на хранене, без да се притеснявате, че ще навредите на храносмилателната си система и че ще попречите на храносмилането. Напротив – водата може да го подпомогне.  Тя съдейства и за по-плавното придвижване на хранителните вещества, с което предпазва от проблеми с изхождането и от подуване на корема. Течностите са ключови за нормалното протичане на храносмилателните процеси и независимо дали се приемат по време на храна, или преди нея, те са само и единствено полезни.

Вярно се оказва и твърдението, че водата по време на хранене води до по-малък прием на храна, следователно до по-малко погълнати калории и ви помага да отслабнете. Тя залъгва глада, дава чувство за ситост и помага да се задоволите с по-малко храна. Нещо повече – понякога хората бъркат жаждата с глад, реално са жадни, но мислят, че са гладни, което води до натрупване на излишни килограми. Водата на масата може да ускори метаболизма, с което също да допринесе за тънката  талия, като колкото по-студена е водата, толкова повече калории се изгарят.

Доверете се на вътрешното си усещане и това, което сочи тялото ви. Ако се чувствате подути, пиейки вода по време на хранене, приемайте я преди това. Ако водата ви кара да се чувствате сити, да консумирате по-малко храна и да преглъщате по-лесно, сложете каната на масата си. Нито едно от двете решения – с вода или без вода по време на обяд – не е грешно и не е неправилно и вредно за здравето.

 

Може ли да препиете с... вода?

Водата е жизненоважна, а осигуряването на необходимите дневни количества е от ключово значение за здравето, красотата и еластичността н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com