10-те най-здравословни храни в света

23241
10-те най-здравословни храни в света
Снимка: iStock

Стремежът към добро здраве и благополучие е всеобщ, а един от най-важните фактори за постигането му е добре балансираното хранене. Въпреки че има безброй здравословни храни, някои от тях се отличават с изключителните си ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме 10-те най-здравословни храни в света.

Спанак

Спанакът е хранителна сила, пълна с витамини, минерали и антиоксиданти. Той е отличен източник на желязо, калций, фибри и витамини А, С и К. Редовната консумация на спанак може да подпомогне здравето на костите, да насърчи здравословното храносмилане и да подсили имунната система.

Боровинки

Тези малки, жизнени плодове са богати на антиоксиданти и фитохимикали, които помагат за предпазване на организма от оксидативен стрес. Боровинките са пълни и с витамин С, витамин К и диетични фибри. Включването на боровинки в диетата ви може да подобри мозъчната функция, да понижи кръвното налягане и да подпомогне здравето на сърцето.

Сьомга

Сьомгата е известна с високото си съдържание на омега-3 мастни киселини и е изключително питателна храна. Омега-3 са от съществено значение за здравето на мозъка и могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Сьомгата е също така отличен източник на висококачествени протеини и е пълна с витамини D, B12 и селен.

5 здравословни храни, които не трябва да се ядат всеки ден

Киноа

Киноа е безглутенова зърнена култура, богата на протеини, фибри и различни минерали. Тя съдържа всички девет незаменими аминокиселини, което я прави пълноценен източник на протеини за вегетарианци и вегани. Освен това киноата е с нисък гликемичен индекс, което помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Кейл

Кейлът принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци и е зареден с хранителни вещества. То е отличен източник на витамини А, С и К, както и на минерали като калций и калий. Кейлът също така съдържа антиоксиданти и съединения, които могат да имат противоракови свойства.

Бадеми

Бадемите са изключително питателни дървесни ядки, пълни със здравословни мазнини, фибри, протеини и важни витамини и минерали. Те са богати на витамин Е, магнезий и антиоксиданти, които могат да подпомогнат здравето на сърцето, да намалят нивата на холестерола и да помогнат за регулиране на теглото.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко е кремообразен и вкусен източник на протеини, калций и пробиотици. То съдържа по-малко лактоза и повече протеини в сравнение с обикновеното кисело мляко. Пробиотиците в гръцкото кисело мляко могат да спомогнат за подобряване на здравето на червата и да подсилят имунната система.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Чесън

Чесънът се използва от векове заради лечебните си свойства. Той съдържа съединение, наречено алицин, което има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. Чесънът може да помогне за намаляване на кръвното налягане, понижаване на нивата на холестерола и укрепване на имунната система.

Куркума

Куркумата е яркожълта подправка, често използвана в индийската кухня. Тя съдържа мощен антиоксидант, наречен куркумин, който има противовъзпалителни и противоракови свойства. Куркумата може да помогне за облекчаване на симптомите на артрит, да подобри мозъчната функция и да поддържа здравето на сърцето.

Черен шоколад

Добри новини за любителите на шоколада! Черният шоколад с високо съдържание на какао (70% или повече) е не само вкусен, но и пълен с полезни за здравето вещества. Той е богат на антиоксиданти и флавоноиди, които могат да подобрят здравето на сърцето, да намалят възпаленията и да подобрят настроението.

Включването на тези 10 най-здравословни храни в диетата ви може да окаже сериозно въздействие върху цялостното ви благосъстояние. Не забравяйте да се фокусирате върху разнообразието и баланса, тъй като нито една храна не може да осигури всички основни хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви. Правейки съзнателен избор и избирайки тези питателни продукти, можете да направите значителни стъпки към постигането на по-здравословен начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com