Всеки пушач прави това без да се замисли за последствията

1250
Всеки пушач прави това без да се замисли за последствията
Снимка: Pixabay

Фактът, че цигареният фас съдържа различни материали като памук и пластмаса, прави времето за неговото разграждане в природата сложно за точно определяне.

Обикновено памукът, използван за филтрирането на цигарения дим, може да се разгради за период от около 2 до 5 месеца в зависимост от условията на околната среда, като температура, влажност и наличие на микроорганизми. От друга страна, пластмасовите компоненти в цигарения филтър, ако са налични, могат да продължат да съществуват в природата за много години поради своята инертност към разграждане. Още: Пасивното пушене влошава съня и носи 21% по-голям риск от инсулт

Тъй като угарката от цигара често съдържа комбинация от различни материали, времето за пълно й разграждане може да варира.

В някои случаи разграждането може да продължи години, особено ако пластмасовите компоненти са част от фаса. Това подчертава важността на отговорното изхвърляне на цигарените остатъци и насърчаването на рециклирането на филтърните материали, където това е възможно, за да се намали негативното въздействие върху околната среда.

Въпреки че цигареният фас често се смята за безвреден отпадък, той има сериозни последици за околната среда и човешкото здраве. Когато фасовете се изхвърлят в природата, те могат да продължат да се разграждат за дълъг период от време, като освобождават токсични химикали и замърсяват почвата и водите. Освен това, угарките от цигара представляват заплаха за животните, които могат да ги погълнат.

Важно е да се подчертае и здравното влияние на изхвърлените филтри от изгорели цигари. Те могат да съдържат остатъци от тютюневия дим и химикали, които се смятат за канцерогенни и могат да замърсят почвата и водите. Освен това, изследванията показват, че дори след като фасът е изхвърлен, той може да освобождава вредни химикали в околната среда за продължителен период от време.

Още: Ново изследване: Угарките от цигари са опасни за здравето дни наред

За да се намали въздействието им върху околната среда и здравето, е важно да се насърчава правилното изхвърляне на отпадъците и рециклирането на филтърните материали.

Също така се изисква по-голяма осведоменост сред пушачите относно вредата от изхвърлянето на угарките от цигари в природата и насърчаването на отговорно поведение като изхвърлянето им в подходящи контейнери за отпадъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com