Всеки трябва да знае, че е по-добре да се спи на лявата страна

5333
Всеки трябва да знае, че е по-добре да се спи на лявата страна
Снимка: iStock/Guliver

Здравословният начин на живот включва: първо, да се избере подходящия за даден човек хранителен режим; второ, да се поддържат високи нива на физическа и психическа стабилност; трето, да бъде организмът перманентно в хидратирано състояние; четвърто, да се осигури спокоен нощен сън – като условие ефективно възстановяване на нормалното функциониране на организма.

В тази връзка, важно значение имат резултатите от наскоро проведено двугодишно изследване на 1119 души от двата пола, на възраст между 20 и 65 години. Сравнявайки телесните им параметри и физическото състояние съобразно тяхната възраст, учените регистрират стриктно техните навици относно заспиване в една или друга поза на тялото. Целта е да установят оптимална позиция на тялото за сън, към която подсъзнателно се стремят наблюдаваните индивиди и как това се отразява върху общото им здравословно състояние.

Спалният комплект – стилно решение за всеки дом

Всеки иска да превърне стаята за сън в уютна зона, предоставяща комфорт и релакс. В днешно време производителите правят всичко възможно...

Основният резултат е, че в случаите когото спането на една страна е било приоритетно за изследваните, то те чувстват на сутринта тялото си по-добре възстановено и не се оплакват от здравословни проблеми,

Над 50% от участниците са спели, обърнати на едната си страна, около 37% – по гръб и 8.4% – по корем. Предполага се, че такова разпределение е свързано с развитието на човешкото тяло през годините; малките деца спят инстинктивно по гръб – рефлекс, иницииран при оформянето на основните извивки на гръбначния стълб. С натрупването на годините, спането по гръб отстъпва място на спане на една страна – било то надясно или наляво. Това става несъзнателно, тъй като с постоянното променяне на телесната позиция по време на съня се избягва лимфният застой в тъканите. Установява се зависимост и от вида на пола – жените предпочитат спането „на една страна“, водещо до по-доброто им телесно и психическо здраве и по-продължителен живот.

Остава въпросът – на лявата или на дясната страна трябва да се спи? Установено, че спането на лявата страна е далеч по-здравословно! Ето защо е така.

1. Налице е асиметрична конфигурация на органите в стомашно-чревния тракт – при лежане на лявата страна стомахът е разположен под хранопровода и функционирането на органите не се затруднява: няма киселини, запек и проблеми с „раздразнено черво“.

Учени доказаха на коя страна трябва да спим, за да сме здрави

Осигуряването на добър нощен сън е от решаващо значение за здравето, тялото, ума и настроението ни, особено след като през по-голямата ...

2. Лимфният и кръво снабдителният поток се засилват, при което лимфата премахва по-ефективно токсините и изгаря по-бързо излишните мазнини, мозъкът се захранва пълноценно с кислород, а пробуждането е с усещане за пълноценна релаксация.

3. Намалява се хъркането, предизвикващо кислороден дефицит в мозъка – причина за отслабване на паметта. При пълните хора има опасност от спиране на дишането.

Единствено за хора със сърдечни проблеми не е препоръчително да спят обърнали тялото си на лявата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Четири вътрешни нагласи, които постоянно ви пречат да постигнете успех

Мъжете с тези 6 редки качества стават най-добрите съпрузи

Как се пише: съкровено или съкровенно?

Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

6 психологически лайфхака, които работят твърде добре във ваша полза

Ако искате да живеете до 100 години, пийте тази чудотворна напитка всеки ден

Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят

Фина пролетна билка с интересни ползи за организма

Зодиите, които имат невероятни умения да флиртуват

Кога се празнува Летен Никулден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com