Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

855
Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?
Снимка: iStock/Guliver

Кърлежите пренасят опасни заболявания, така че техните ухапвания могат да превърнат човек в инвалид. Но не бързайте да ги съдите - опитайте се да не ви хванат за обяд. За да направите това, е важно да знаете малко повече за опасния процес и как да не станете жертва.

Фатални сираци

Трудното детство на кърлежа означава безкраен глад. Насекомите губят майка си на ранен етап на съзряване: тя умира, давайки живот на новото поколение, полагайки хиляди ларви. Въпреки това, не всеки оцелява до зряла възраст.

По време на живота си кърлежът може самостоятелно да преодолее максимум десет метра. Но той знае как да чака и да ловува. Той седи на стръкче трева и чака, понякога с месеци. Кърлежът не вижда, защото няма очи, но различава миризмите. За целта има специални органи на предните си крака.

Ларвата избира малки животни: мишки, бенки или птици. Закрепва се, пие кръв в продължение на 3–8 дни и когато се насити, пада на земята. Тогава расте, към нейните шест крака се добавят още два - и тя се превръща в нимфа. Тогава тази нимфа седи на поляната и очаква жертви. И гората й принася в жертва близките зайци и катерици. Нимфата се качва в козината на животното и се храни отново в продължение на 3–11 дни.

Учените наричат ​​възрастните кърлежи имаго. Те търсят по-големи приятели - така може да се появи човек в съдбата им. Кърлежът може да изпие от него само капка. И дори тогава само ако говорим за женска, защото тя трябва да се грижи за бъдещото си потомство. При насищане се увеличава три пъти - от първоначалните 6 mm до 15. Кръвта за мъжките е за поддържане на формата и за оплождане на женските.

Как да разпознаем кърлежа и неговите ухапвания?

Как хапят кърлежите и защо няма болка?

Човек практически не усеща ухапването от това насекомо. Няма болка, тъй като, прониквайки под кожата, кръвопиецът третира раната с анестетично вещество, което се съдържа в слюнката му. Анестетикът се състои от антикоагулантни вещества, които имат антитромбоцитен ефект. Учените проведоха изследване на слюнчените жлези на кърлежите A. persicus и установиха, че в резултат на ухапване при опитни мишки процесът на съсирване на кръвната плазма се забавя.

Самото ухапване от кърлеж не е опасно. Проблеми възникват само ако кръвосмучещият е бил заразен. Енцефалит, пренасян от кърлежи, борелиоза (или лаймска болест), тиф и рецидивиращ тиф, пренасян от кърлежи, вирус на пироплазмоза - опасен списък от заболявания, които могат да възникнат в случай на инфекциозно наследство.

Кърлежите са фатални антименталисти. Те не избират сродната си душа. Съдбата ги събира: само двойка, която се среща при един собственик, може да създаде семейство. В любовта кърлежите не познават граници: мъжкият, оплодил женската, умира, изтощен. Женската суче кръв още една седмица, преди да се превърне в оловносива топка. Тогава, оплаквайки бащата на потомството, тя се хвърля в отчаяние на земята. Там тя снася ларви и също умира.

Кърлежът изминава своя труден жизнен път за максимум осем години. През есента се заравя в падналите листа и изчаква зимата там безчувствено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

7 неща, които кардиолозите казват, че никога, никога не трябва да правите

Какво казва формата на очите ви за вашата личност?

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com