Взеха проби от останките на Салвадор Дали

4069
Взеха проби от останките на Салвадор Дали
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдебни експерти взеха образци от ДНК на Салвадор Дали. Малко преди това - в четвъртък вечерта тялото му бе ексхумирано, за да се установи възможното бащинство на великия художник сюрреалист.

Ексхумацията продължи 1 и 20 минути. Взетите проби ще бъдат предадени на лаборатория в Мадрид. По-рано съдебни експерти съобщиха, че като образци ще бъдат извадени четири зъба, нокти и костен мозък, пише РИА Новости.

Ексхумират тленните останки на Салвадор Дали

Съд в испанската столица Мадрид постанови ексхумиране на останките на художника Салвадор Дали заради претенция за бащинство, съобщи исп...

Останките на брилянтния художник сюрреалист Салвадор Дали се вадят заради съдебното решение, взето в полза на жена, твърдяща, че е негова дъщеря. За да се докаже истинността на твърденията се наложи тленните останки на Дали, който е погребан в родния си град Фигерас, да бъдат изровени и изследвани.

Самата жена, твърдяща, че е дъщеря на великия художник е 61-годишна с "паранормални способности" на име Пилар Абел Мартинес, работеща в Каталуния. Според нейните сведения майка й е имала връзка с Дали през 1955 година, докато е работила в Порт Лигат – малко рибарско селище, където той дълго време твори. Новината за произхода си тя е научила от баба си, която й е разказала, че всъщност е чужда дъщеря. По-късно и майка й е потвърдила историята.

Много хора обаче не вярват на тази теория, тъй като в момента Абел се намира в тежко финансово състояние. А ако ДНК-теста докаже, че има връзка между двамата, то Абел ще получи правото да вземе фамилията му, авторските му права, а с това и 25% от стойността на наследството му. По непотвърдени оценки, става дума за сума в размер на 300 млн. долара.

Балсамирането на останките на Дали значително опростява процедурата.

Продадоха платно на Дали за 2 млн. евро

Малко платно на световноизвестния испански художник сюрреалист Салвадор Дали беше продадено за 2 млн. евро на търг в Париж. Картината ...

Дали умира на 23 януари 1989 година на 84 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com