За колко време се изчиства никотина от тялото?

28871
За колко време се изчиства никотина от тялото?
Снимка: iStock/Guliver

Любителите на цигари употребяват тютюневи изделия поради факта, че алкалоидът никотин, въздействащ на центровете за удоволствие, провокира изкуствената поява на положителни емоции. Никотиновият компонент бързо се разпада и излиза, така че пациентите често са принудени да пушат или дъвчат тютюн. Колко време отнема изчистването на никотина от тялото зависи от общото здраве, пола, възрастта и много други фактори.

Какво влияе върху скоростта на изчистване?

Проучванията показват, че никотинът има полуживот от около два часа. Тоест, през това време приблизително половината от невротропната отрова се екскретира, след което зависимият изпитва остро желание да пуши или дъвче тютюн.

Ако това не се случи, тогава съдържанието на съединението ще продължи бавно да намалява, след три дни ще има пълно отстраняване на никотина от тялото. Вярно е, че след това ще останат отровните продукти от разпадането му, но в рамките на две седмици те също постепенно ще излязат. Това обяснява защо периодът от две седмици изглежда най-труден при отказване от тютюневи изделия.

Кой е измислил цигарите?

Периодът на отделяне на никотин от тялото може да варира под въздействието на различни фактори:

- Как се консумират цигарите (дъвче се или се пуши) и колко често. При пушачите влияят и вида на продуктите (цигара, пура) и силата им.

- Възраст. Колкото по-млад е пациентът, толкова по-бързо ще се изчистят клетъчните структури.

- Време на употреба. При продължителна никотинова зависимост токсичните компоненти се натрупват в тъканите, така че ще отнеме повече време, за да бъдат екскретирани.

- Характеристики на метаболизма. При хора с бавен метаболизъм алкалоидът ще остане по-дълго в тялото.

- Състояние на бъбреците. Ако има нарушения, свързани с намаляване на гломерулната филтрация, тогава токсините ще се екскретират по-дълго.

- Наличие на чернодробно заболяване. Органът отговаря за прочистването на кръвта от натрупаните токсини. Ако човек има чернодробни патологии, тогава почистването ще се забави.

- Расова принадлежност. Азиатците имат по-дълго време за премахване на никотина от тялото, отколкото европейците.

Пристрастяване към храна - възможно ли е?

- Съвместен прием с алкохол или наркотици. Тази комбинация увеличава натоварването на черния дроб, за тялото става по-трудно да използва токсичните елементи.

- Допълнително ускоряване или забавяне на почистването може да бъде причинено от приети лекарства. Ако човек вземе курс на антибиотична терапия или пие барбитурати, тогава токсините се екскретират по-бързо.

- Хипертониците, които постоянно приемат антихипертензивни лекарства, и пациентите с гъбични заболявания ще трябва да изчакат по-дълго, докато невротропната отрова напълно изчезне от тялото им.

При пушене приблизително 10% от веществата, съдържащи се в дима, навлизат в кръвта. Ако дъвчете тютюн, тази цифра се повишава. Част от токсините се получават не само от активни пушачи, но и от непушачи, които са принудени да бъдат близо до тях.

Кой е правилният тютюн за наргиле за теб?

Тютюневият дим се абсорбира не само в белите дробове, но и през кожата и лигавиците, така че тестовете за никотинова зависимост могат да бъдат положителни и при пасивни пушачи. Стандартните лабораторни реагенти са насочени към откриване на котинин, един от продуктите на разграждане на никотина. Освен това се образуват анабазин, норникотин и редица други метаболити, но те се отстраняват по-бързо.

Кръв

В него метаболитите се откриват почти веднага след консумация. Ако не е имало повторен прием, тогава в рамките на 2 часа концентрацията на котинин намалява почти наполовина и след 8 часа съединението практически не се открива с помощта на стандартни реактиви.

Кръвният тест дава възможност за точно определяне на зависимостта от тютюна, но поради високата цена на изследването този материал практически не се изучава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com