Защо бойлерът издава звуци - ето каква е причината!

27760
Защо бойлерът издава звуци - ето каква е причината!
Снимка: iStock

Понякога се случва, след като доста време ползвате бойлера си, в един момент той да започне да издава странни звуци: бълбука, свисти, бръмчи. Какво да сторите, за да отстраните проблема?

Първо трябва да разберете причините. Защо бойлерът шуми?

Странните звуци по време на работа не винаги показват повреда. При затопляне на водата възниква конвекция. Когато нагревателният елемент е включен и нагряването започне, във водата се появяват въздушни мехурчета. Издигайки се, те се срещат със студена (все още незатоплена) вода и се пукат с шум. Например, чайникът или обикновената тенджера функционират по същия начин – това е обективен физичен процес и, за съжаление, с него е невъзможно да се борим. Но други причини, поради които бойлерът издава звуци, може наистина да сочат повреда.

Как да пестим ток от бойлера през зимата

Котлен камък

Водата може да е влязла под слоя котлен камък върху нагревателя. Поради това чувате свирене, когато водата излиза оттам. Нагревателният елемент работи, но не загрява или загрява водата прекалено дълго време, тъй като котления камък пречи на нормалния топлообмен. Самият котлен камък пада с течение на времето и се утаява върху дъното на резервоара, създавайки шум по време на работа. Защо се появява котлен камък?

Главната причина е твърда (варовита) вода във водопровода. Други, допълнителни обстоятелства са липса на филтри, ненавременно почистване на оборудването, утаяването на тежки соли по стените на резервоара и нагревателя. В този случай се налага да почистите нагревателния елемент, иначе той ще изгори с времето. За целта изключвате устройството от електрическата мрежа и източвате водата. Развивате фиксиращите гайки на фланеца и изваждате нагревателя. Почиствате го механично и го накисвате във вода с добавена лимонена киселина. Стените на резервоара се чистят със специални средства. Експертите препоръчват инсталиране на водни филтри, навременна смяна на магнезиевия анод и редовно почистване на нагревателя.

Повишено налягане

Ако бойлера издава звуков сигнал при включване, вероятно има повишено налягане в системата. В този случай тръбите може да бръмчат. Силата на на напора не трябва да надвишава нормата, която е посочена в инструкциите за конкретния модел, защото това може да доведе до експлозия на резервоара. Ако налягането е твърде високо, монтирайте редуктор.

Разберете от какво може да гръмне бойлерът

Повреден сух нагревателен елемент

Нагревателят е от сух тип, когато спиралата му е затворена в защитна обвивка, която не позволява контакт с водата. Ако се получи счупване или пукнатина в обвивката, тогава течността, падаща върху спиралата, шуми и съска. В този случай ще помогне смяна на нагревателя.

Повреден възвратен клапан

Възвратният клапан е задължителен при монтаж на бойлера. Той служи като бариера, която предпазва водата от изтичане в канала. По време на работа клапанът се износва или поврежда, като пропуска водния поток с бръмчене или свистене. Затова трябва да се инсталира нов клапан.

Какъв бойлер да изберем – полезно ръководство

Неизправен байпасен клапан

Този елемент служи за нормализиране на налягането в резервоара. Щом превиши нормата, байпасният клапан източва водата и свири. Това означава, че трябва да се смени вентилът или да се монтира редуктор.

Много въздух във водата

Въздухът често попада в системата по време на ремонти и възстановяване на подаването на вода. В този случай не можете да направите нищо, освен да изчакате, докато се възстанови нормалното водно захранване. Обикновено местните служби трябва периодично да дегазират водата, за да се гарантира, че консумираният обем не е превишен поради въздух в системата.

И така, оказва се, че външните звуци в бойлера невинаги са причина за безпокойство. Ако спазвате правилата за работа, всичко ще бъде наред. При съмнения за повреда викайте специалисти, защото оборудването е твърде специфично и поправката рядко е по силите на самия собственик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com