Защо бързото отслабване и екстремните диети са вредни?

734
Защо бързото отслабване и екстремните диети са вредни?
Снимка: iStock

Бързото отслабване и екстремните диети може да изглеждат привлекателни заради обещанието за бързи резултати, но те често са вредни и могат да доведат до множество физически и психологически проблеми. Разбирането на тези опасности може да помогне на хората да направят по-здравословен избор за дългосрочно благополучие.

Първо, бързото отслабване обикновено се постига чрез драстично ограничаване на калориите или премахване на цели групи храни, което води до хранителни дефицити. Телата ни се нуждаят от балансиран прием на въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали, за да функционират правилно. Екстремните диети често не успяват да осигурят тези основни хранителни вещества.

Диета със салата - ето как се прави

Например много нискокалоричните диети могат да доведат до недостиг на витамини като В12, желязо и калций, които са от решаващо значение за производството на енергия, здравината на костите и различни метаболитни процеси. С течение на времето тези дефицити могат да причинят умора, отслабване на имунната функция и по-сериозни състояния като анемия и остеопороза.

Второ, екстремните диети могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето на метаболизма. Когато организмът е лишен от достатъчно храна, той реагира, като забавя метаболизма си, за да пести енергия. Този адаптивен механизъм, известен като метаболитна адаптация, може да направи отслабването все по-трудно с течение на времето.

Когато се възобнови нормалният режим на хранене, по-бавният метаболизъм може да доведе до бързо възстановяване на теглото, което често надхвърля първоначално сваленото тегло. Този йо-йо ефект е не само разочароващ, но и свързан с повишен риск от развитие на метаболитни нарушения като инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Друга сериозна причина за безпокойство е въздействието на екстремните диети върху психичното здраве. Ограничителният характер на тези диети може да доведе до натрапчиви мисли за храната, тревожност и депресия.

Антизахарна диета „100“ или как да отслабнете за един месец

При някои хора това може да предизвика или да изостри хранителни разстройства като анорексия нервоза или булимия нервоза. Психологическото натоварване от постоянната борба с глада и апетита, съчетано с обществения натиск за поддържане на определен образ на тялото, може да доведе до дългосрочно емоционално страдание и изкривена връзка с храната.

Физическите странични ефекти от бързото отслабване могат да бъдат тежки. Често срещани проблеми са дехидратация, електролитен дисбаланс и камъни в жлъчката.

Дехидратацията и електролитният дисбаланс, като например ниски нива на калий и натрий, могат да причинят замайване, сърцебиене, а в крайни случаи и сърдечна недостатъчност.

Камъните в жлъчката, които представляват втвърдени отлагания на храносмилателна течност в жлъчния мехур, са по-склонни да се образуват при бързо отслабване поради това, че черният дроб отделя допълнителен холестерол в жлъчката.

Дългосрочното придържане към екстремни диети обикновено е неустойчиво. Тези диети често включват монотонни модели на хранене, които е трудно да се поддържат в реалния свят. Липсата на разнообразие и удовлетворение може да доведе до преяждане, при което хората консумират големи количества храна за кратък период от време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com