Защо кислородът е необходим за живите същества?

12688
Защо кислородът е необходим за живите същества?
Снимка: Getty Images

Кислородът е необходим за оцеляването на живите същества, защото ни осигурява енергия за ежедневните дейности. Кислородът реагира с глюкозата във всяка клетка на нашето тяло, за да даде енергия (38ATP) и въглероден диоксид. Кислородът е необходим за нас, защото всички живи същества се нуждаят от кислород за дишане.

Защо кислородът е необходим за живите същества?

Бозайниците, а и много живи същества, могат да оцелеят без храна в продължение на няколко седмици, без вода в продължение на няколко дни. Уви, без кислород те умират, след броени минути.

Кислородът е химичен елемент и един от най-разпространените на земята. Той е навсякъде около нас, съставлявайки около една пета от въздуха (и почти всичко останало е азот).

Кислородът се комбинира с почти всички други елементи. В живите организми той се комбинира с водород, въглерод и други вещества, съставлявайки около две трети от общото тегло в човешкото тяло.

При нормални температури кислородът реагира с други елементи бавно, образувайки нови вещества, наречени оксиди. Този процес се нарича окислителна реакция.

Окислението се случва през цялото време в живите организми. Храната е горивото на живите клетки. Когато храната се окислява се отделя енергия, която тялото използва за движение и растеж. Бавното окисляване, което става в организмите на живите същества, често се нарича вътрешно дишане.

Човек вдишва кислорода, през белите дробове. От белите дробове той навлиза в кръвоносната система и се пренася от нея в цялото тяло. Вдишвайки въздух, ние доставяме на клетките на тялото си кислород за тяхното вътрешно дишане. По този начин се нуждаем от кислород, за да получим енергия, благодарение, на която тялото може да функционира.

10 причини, поради които кислородът е необходим за живите същества

#1. Имате нужда от кислород, за да превърнете храната в енергия

Кислородът играе няколко роли в човешкото тяло. Човек е свързан с превръщането на храната , която приемаме, в енергия. Сам по себе си този процес е известен като клетъчно дишане. По време на него митохондриите в клетките на тялото използват кислород, за да помогнат при разграждането на глюкозата (захарта) в използваем източник на гориво. Това осигурява енергията, от която се нуждае тялото, за да живее.

#2. Мозъкът се нуждае от много кислород

Докато мозъкът представлява само 2% от общото тегло на човек, той получава 20% от общата консумация на кислород на тялото. Защо е така? Мозъкът се нуждае от много енергия, което означава много клетъчно дишане. За да оцелее, мозъкът се нуждае от около 0,1 калории на минута. Има нужда от 1,5 калории на минута, когато мислите усилено. За да създаде тази енергия, мозъкът се нуждае от много кислород. Ако човек остане, без кислород само за пет минути, мозъчните клетки започват да умират. Това води до сериозно увреждане.

#3. Кислородът играе важна роля в имунната система

Всяка имунна система пази тялото от опасни нашественици (като вируси и бактерии). Кислородът захранва клетките на тази система и я поддържа силна и здрава. Вдишването на кислород, пречистен чрез нещо като дезинфектант за въздух, улеснява имунната система и помага за използване на кислорода. Ниските нива кислород потискат части от имунната система. Това може да е полезно при изследване на терапии за рак.

#4. Липсата на достатъчно кислород има сериозни последствия

Без достатъчно кислород тялото развива хипоксемия. Това се случва, когато нивата му в кръвта са ниски. Това бързо се превръща в хипоксия, което е ниско съдържание на кислород в тъканите. Симптомите включват объркване, бърз сърдечен ритъм, бързо дишане, задух, изпотяване и промени в цвета на кожата. Ако не се лекува, хипоксията уврежда органите и води до смърт.

#5. Кислородът е важен при лечение на пневмония

Пневмонията е причина №1 за смърт при деца под 5 години. Възрастните над 65 години, както и бременните също са по-уязвими от обикновения човек. Пневмонията е белодробна инфекция, причинена от гъбички, бактерии или вируси. Въздушните торбички на белите дробове се възпаляват и се пълнят с гной или течност, което затруднява проникването на кислород в кръвта. По право пневмонията често се лекува с лекарства като антибиотици, а тежката пневмония изисква незабавно лечение с кислород.

#6. Кислородът е важен при някои медицински състояния

"Изведнъж до мен застана второ мое аз": алпинисти разказват мистични случки

Всеки катерач пази нещо мистично и необяснимо в своите спомени. По време на изкачвания на голяма надморска височина алпинистите се приб...

Хипоксемия се проявява при хора с сънна апнея, обструктивна хронична белодробна болест (ХОББ), кистозна фиброза, белодробна фиброза и COVID-19. При хора страдащи от астматичен пристъп, може да се развие хипоксемия. Допълнителният прием на кислород в такива състояния може да спаси живот.

#7. Твърде много кислород е опасно

Телата ни са в състояние да се справят с голямо количество кислород. И все пак, ако дишаме въздух с висока концентрация на O2 , телата ни се претоварват. Този кислород отравя централната нервна система, което води до загуба на зрение, гърчове и кашлица. В края на краищата, белите дробове се увреждат много и човек умира.

#8. Почти целият живот на земята се нуждае от кислород

Говорихме за значението на кислорода за хората, но по същество всички живи същества се нуждаят от него, за да създават енергия в клетките. Растенията създават кислород с помощта на въглероден диоксид, слънчева светлина и вода. Този кислород може да се намери навсякъде, дори в малки джобове в почвата. Всички същества имат системи и органи, които им позволяват да абсорбират O2 от околната среда. Към днешна дата е известно само едно живо същество, то е паразит (далечно свързан с медузите) и само то на планетата ни, не се нуждае от кислород за енергия.

Какво е сатурация и защо е важна?

В контекста на завладялата ни емидемия от Ковид-19 навярно сте чували, че е от особена важност да се следи сатурацията на пациента и да...

#9. Океанът се нуждае от кислород

Океанът гъмжи от живот, съответно има нужда от кислород. За съжаление нивата на кислород в океана се понижиха значително през последното десетилетие поради изменението на климата. Това има огромен ефект върху морските екосистеми, нарушавайки техния баланс и увреждайки здравето им.

#10. Озонът – изграден от три кислородни атома – оказва влияние върху света

Озонът е част от земната атмосфера. Той представлява малка част от нея и тази молекула играе съществена роля. Той е изграден от 3 кислородни атома.

Стратосферният озон се намира в горните пластове на атмосферата, където предпазва земната повърхност от вредното ултравиолетово лъчение. Загубата на този пласт озон би унищожила земята и нейните създания. Има и озон в долната част на атмосферата. Този приземен се изгражда от химични реакции между изкуствени замърсители (като автомобилни емисии) и слънчева светлина. Това е опасен замърсител, което означава, че само защото нещо има кислород в него, не е непременно добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com