Защо котките изяждат малките си?

29270
Защо котките изяждат малките си?

Ако притежавате за домашен любимец женска котка и сте решили да я заплодите и отгледате поколение, важно е да знаете дали съприкосновението с малките котенца ще доведе до тяхната загуба и дали наистина след докосване на бебетата, докато са непрогледнали, майката ги изяжда. Дали това е мит, или е истина ще разберете от статията, даваща отговор на въпроса защо котките изяждат малките си.

Добри майки ли са котките?

Котките са грижовни майки, правещи всичко възможно, за да защитят малките си. Те се грижат с усърдие, старание и обич за тях до навършването им на 6 месеца. Изяждането на малките котенца е рядкост и няма нищо общо с това дали котките са добри майки. Тогава защо котките изяждат малките си? Има няколко причини за това варварско поведение и нито една от тях не е свързана с липса на привързаност, грижовност или обич към малките.

ТОВА прави котката ви агресивна, без да знаете

Защо котките изяждат малките си?

1. Котката посяга на малките си, ако имат вродени дефекти или заболявания, които оказват отрицателно въздействие върху цялото котило. В тези случаи майката предпочита да жертва едно или повече от котенцата си, които са болни или с вродени дефекти, за да спаси останалите. По принцип, ако котката е в природата, тя в повечето случаи просто премества здравите котенца, оставяйки болното без да го изяжда. При котки, затворени в двор или апартамент, майката няма тази свобода, поради което извършва жестокостта – прибягва към канибализъм, за да спаси здравите котенца. Това не я прави лоша майка, напротив, показва силата на майчината обич да жертваш котенце, за да защитиш останалите.

2. Младите котки, забременели твърде рано, които се чувстват неподготвени да бъдат майки, ни сочат друга причина и отговор на въпроса защо котките изяждат малките си – неспособност да отгледат всички бебета, поради крехката си възраст. В този случай майката предпочита да убие част от котенцата, за да може да има сили да отгледа останалите, отколкото да загуби всички. Избор, който не е лесен, но е наложителен, за да оцелее поне част от поколението ѝ.

3. Изяждането на котето не е задължително да се е случило, докато то е живо. Някои женски котки изяждат малкото си, след като то е починало. Случва се малки котета да умрат и изяждането на трупа им е начин майката да предпази останалите котки от хищници, които биха надушили трупа на умрялото котенце. В този случай отговорът на въпроса е простичък – за да спасят живите си деца.

10 неща, които трябва да направите преди да си вземете котка вкъщи

4. Липсата на храна за кърмещата котка е пагубно за котенцата, тъй като млякото, което произвежда, ще е недостатъчно за всички. Изправена пред опасност бебетата да умрат от глад, майката решава да изяде най-слабите и малки котенца, които имат най-малко шанс за оцеляване, за да има мляко за останалите от котилото. Това е защитна реакция на котката, която жертва едно или няколко котенца, за да спаси другите.

5. Друг отговор на въпроса е свързан с поведението не на майката, а на бащата. Бащите рядко се разпознават и възприемат като такива. За да предизвикат по-бързо разгонване на женската, те често могат да посегнат на малките. Това прави отглеждането на майката и бебета далеч от мъжки котарак съществено важно за запазване на живота на малките.

А твърдението, че слепите бебета не следва да се пипат, за да не ги изяде майката е просто мит. Все пак проявете разбиране и ги приближавайте и докосвайте само ако майката ви позволява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com