Защо кучето хапе стопанина си?

17035
Защо кучето хапе стопанина си?
Снимка: iStock

Болезненото ухапване от любимия домашен любимец винаги е неприятно изживяване и дори повод за притеснение дали всичко е наред с характера и темперамента на животното.

Кучетата могат да хапят по различни причини:

1.       Не са били правилно отгледани като кученца. Кучетата в детството често разбират границите между игриво хапане и болезнени ухапвания. Ако кученцето хапе твърде силно, майката може да изръмжи или другото кученце да изписка. Ако вашето куче не е прекарало достатъчно време с майка си и котилото си преди „осиновяването“ или не е било научено да не хапе в ранна възраст, то може да не знае разликата между лека „атака“ и по-силна болка.

2.       Да хапят, когато играят, или когато са развълнувани или нетърпеливи. Някои домашни любимци могат да хапят ръцете или петите на стопаните си, когато играят с тях, особено когато са развълнувани или ги преследват. Стадните породи и тези с по-силен стремеж към плячка също могат игриво да атакуват като част от естествения си инстинкт.

3.       Агресия или страх. Не винаги е лесно да се направи разлика между игриво и агресивно хапане, но езикът на тялото може да помогне да се определи. Ако куче атакува от агресия, то може да сбръчка лицето си, да изглежда напрегнато или нервно, да оголи зъби или да свие устни. Агресивните ухапвания често са по-болезнени.

Защо кучето не лае - има ли повод за притеснение?

Следните съвети ще ви помогнат да научите кучето си да спре да хапе.

Просто се уверете, че продължавате постепенно да го обучавате и имайте търпение - тогава домашният любимец ще разбере точно какво искате от него.

Стъпка 1: Изразете емоциите си

Играйте с кучето си както обикновено. Когато започне да хапе ръцете ви, което е твърде болезнено, извикайте „Оооо!“ или да изкрещете на глас. След това махнете ръката си и спрете да играете за около 30 секунди. Повторете този процес всеки път, когато кучето ви хапе твърде силно.

След като направите това 3-5 пъти по време на игровата сесия, струва си да преминете към друга дейност, така че тя да не започне да обърква реакцията ви с порицание.

Стъпка 2: Научете го на търпение

Ако вашият домашен любимец случайно ви ухапе от нетърпение или вълнение, когато му давате лакомство или парче храна, опитайте следното: покажете му лакомството, след това го сложете в юмрука си и го оставете да го помирише. Кучето вероятно ще сгуши ръката ви, но не я отваряйте за 5-10 секунди. След това кажете името на домашния любимец, отворете ръката си с дланта нагоре и го оставете да вземе лакомството от ръката ви. Правете това последователно, за да научите кучето си на търпение.

Пухкави спасители: Кой е по-полезен за здравето - котка или куче?

Стъпка 3: Променете начина, по който играете

Играта ви заедно е един от начините, по които вашето куче определя вашата любов и привързаност. Вместо да използвате ръцете си, за да малтретирате кучето си, започнете да използвате издръжливи играчки, които може да хапе. Например, ако забележите, че е близо до ухапване, предложете му да играе с дърпане на въже, за да пренасочи енергията си.

Стъпка 5: Потърсете помощ

Понякога кучетата хапят от агресия или страх. Ако установите, че тези съвети за обучение не ограничават или намаляват това поведение, потърсете помощта на ветеринарен лекар или професионален треньор, който може да е в състояние да предостави допълнителни насоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно