Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ е желателно да пием кафе през ЗИМАТА?

23 декември 2021, 13:30 часа

Топлите напитки са изключително актуални през студените месеци от годината и в това няма нищо необичайно. Всеки иска да се стопли с чаша горещ шоколад, билков чай или мляко с какао, след като е прекарал няколко часа навън на студа.

Ако обаче сте маниаци на кофеиновите напитки, за предпочитане е да ги редуцирате през студените дни и сега ще разберете каква е причината да действате по този начин.

Защо зимата не е желателно често да консумираме кофеинови напитки?

Знаете, че през лятото тялото излъчва топлина, благодарение на която се охлаждаме. През зимата се запазва топлина и ние треперим, предпазвайки се от студа.

Ако пиете кафето по това време, ще извлечете само ползи от него

И сами знаете, че кафето е диуретик. Това от една страна е добре – успява да ни предпази от образуване на камъни в бъбреците. От друга страна обаче не се препоръчва консумацията му през зимните месеци.

Когато често уринираме през студените дни, ние изхвърляме и топлина, заедно с течностите. За да не се стига до загуба на топлина и да чувстваме постоянен студ, желателно е да заложим на чай или мляко с какао, топъл шоколад.

В случай, че сте зависими от кофеиновите напитки, може да пиете по чаша кафе на ден, но опитайте да не прекалявате с количествата – за ваше добро е!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес