Трябва ли да пиете вода преди лягане и как влияе тя на съня?

3168
Трябва ли да пиете вода преди лягане и как влияе тя на съня?
Снимка: iStock

Трябва ли да пиете вода преди лягане

Решението да пиете вода преди лягане е по-сложно, отколкото изглежда. От една страна, това е от решаващо значение за предотвратяване на дехидратация, която може значително да повлияе на качеството на съня и цялостното ви благосъстояние. Въпреки това твърде много вода точно преди лягане може да наруши цикъла ви на сън, ако ви накара да се събудите, за да отидете до тоалетната.

Ако имате специфични здравословни проблеми – като такива, засягащи бъбреците или пикочния мехур, или приемате определени лекарства, които могат да повлияят на баланса на течностите – консултирайте се с доставчик на здравни услуги за персонализиран съвет.

3 възможни ползи от пиенето на вода преди лягане

Въпреки че е важно да намалите приема на вода преди лягане, пиенето на достатъчно количество вода по-рано вечер може да предложи няколко ползи за здравето. Вслушването в сигналите на тялото ви и регулирането на приема на вода може да ви помогне да увеличите максимално ползите, без да компрометирате съня си.

1. Предотвратяване на дехидратацията през нощта

Дехидратацията през нощта може да доведе до сухота в устата и гърлото, което може да прекъсне съня ви и да наруши цикъла ви на сън. Може също да ви накара да се събудите с възпалено гърло.

2. Подпомага здравето на мозъка и предотвратява главоболието

Хидратацията има пряко въздействие върху здравето на мозъка. Дехидратацията може да причини мозъчна мъгла и главоболие, дори през нощта, така че поддържането на хидратация може да допринесе за по-спокоен и възстановяващ сън.

3. Подобряване на здравето на кожата

Дехидратираната кожа може да стане по-податлива на кожни заболявания като суха кожа или преждевременно бръчки. Получаването на подходяща хидратация чрез пиене на достатъчно вода може да помогне за поддържане на влажността и еластичността на кожата, допринасяйки за по-здравословен и освежен вид.

10 начина да пестим вода у дома

Пиенето на ледена вода срещу пиенето на топла вода преди лягане

Знаете ли, че температурата на водата, която пиете преди лягане, може да има различни ефекти върху тялото и качеството на съня ви? За да избирате между ледена вода и топла вода преди лягане, обърнете внимание как тялото ви реагира. Помислете за личните си предпочитания и здравословни нужди, за да съобразите навиците си за хидратация със съня си.

Случаят за ледена вода

Пиенето на ледена вода преди лягане може да бъде освежаващо, особено в по-топъл климат или по време на горещо време. Студената вода може да действа ободряващо, което може да бъде особено привлекателно след дълъг ден. Въпреки това, пиенето на студена вода точно преди лягане може да бъде стимулиращо и потенциално може да затрудни успокояването и заспиването.

Ако имате чувствителни зъби или проблеми с храносмилането, ледената вода може да причини дискомфорт. Вместо това опитайте вода със стайна температура.

Ползите от топлата вода

Топлата вода може да има няколко предимства, когато се консумира преди лягане. Топлата вода обикновено е по-нежна за храносмилателната система и може да подпомогне храносмилането, намалявайки риска от дискомфорт през нощта.

Ако имате настинка или грип, топлата вода може да ви помогне да изчистите запушения нос и да успокоите възпаленото гърло.

Включването на топла вода във вашата нощна рутина също може да се превърне в успокояващ ритуал, който сигнализира на тялото ви, че е време да се отпуснете.

Билкови чайове

Билковите чайове могат да бъдат чудесно допълнение към вашата рутина преди лягане. Изберете варианти без кофеин като лайка, лавандула или мента, които са известни със своите релаксиращи свойства. Тези напитки хидратират, но също така се смята, че осигуряват терапевтични ползи, подпомагайки хигиената и качеството на съня.

Колко пъти може да се свари вода в чайник?

Колко вода трябва да пия преди лягане

Дневната препоръка за прием на вода е около два до четири литра за типичен възрастен, но това може да варира в зависимост от фактори като размер на тялото, ниво на активност, климат и цялостно здраве. Важно е да разпределите този прием през целия ден, вместо да консумирате голям обем за кратък период от време.

С наближаването на времето за лягане обърнете внимание на приема на вода, за да намалите количеството течности, които консумирате през последните няколко часа преди сън. Това обаче не означава, че трябва да сте дехидратирани. Малко до умерено количество вода - достатъчно, за да утолите жаждата си, без да се чувствате прекалено сити - е идеално.

Когато пиете вода преди лягане, съобразете хидратацията си с вашите индивидуални нужди. Внимавайте за чувство на жажда и проверете цвета на урината си и честотата на посещенията в банята. В идеалния случай урината ви трябва да е светло бледожълта. Тъмната урина често сигнализира за дехидратация, докато напълно прозрачната урина може да означава свръххидратация. Фактори като нивата на активност през деня, климатът, в който живеете, и цялостното ви здраве могат да

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com