Защо Сливен е известен като „Градът на стоте войводи“?

9523
Защо Сливен е известен като „Градът на стоте войводи“?
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Георги Раковски, Хаджи Димитър, Филип Тотьо, Индже, Кара Съби, Панайот Хитов, Георги Икономов – това са имената на само малка част от войводите, борци за правда, национална независимост и свобода, будители и родолюбци, родени в града, полегнал по южните склонове на Сливенската планина – Сливен. Като люлка на хайдушкото движение в България и роден дом на едни от най-знаменитите войводи и будители, останали в сърцата и в народната памет като символ на българщината и като храбри борци, нескланящи глава пред поробителя, Сливен остава в историята като „Града на стоте войводи“. Цифрата на войводите, за които Сливен е бил родно място, е метафорично използвана. Броят на великите българи, родени и отраснали в Сливен, е много по-голям, въпреки че Сливен е известен като „Градът на стоте войводи“, съхранил и до днес спомена за тях и славните им дела.

Дръстър е старото име на кой български град?

Сливен – „Градът на стоте войводи“

Колко точно са били храбрите родолюбиви българи, защитници на народа и правото му да живее свободно и независимо, родени в Сливен, не е известно, но броят им е толкова внушителен – стотици, че с право е известен Сливен като „Градът на стоте войводи“ – название, дадено му по време на Възраждането в България.

Богато е историческото минало на Сливен – културен център от незапомнени времена, но най-голяма слава печели по време на Османското робство, когато като център на хайдушкото движение става люлка на борбите за свобода и шепа родна земя за стотици революционери, будители и борци за независимост. Днес паметта им е увековечена в редица исторически обекти, музеи и предмети от онези времена, пазещи спомена за героизма и жертвоготовността на тези войводите и борците за свобода, до които може да се докоснете, посещавайки Сливен – „Градът на стоте войводи“.

Знаете ли какво е старото име на Девин?

Какво да посетите в Сливен – „Градът на стоте войводи“?

Ако искате да се докоснете до паметта на борците за свобода, имате множество възможности да го направите, посещавайки Сливен и околностите му. Сред обектите, които може да посетите, са:

  • Музеят на котленските възрожденци.
  • Пантеонът на Раковски с тленните му останки.
  • Къща-музей „Хаджи Димитър“, превърната в музей през 1955 година, място, съхранило спомена за делата, живота и бита на героя. За да се докоснете до автентична атмосфера, стаята му, огнището и гостната са запазени непокътнати, въпреки че къщата е реставрирана. Днес къщата предлага на посетителите пътуване във времето и жив спомен от славните години и славните дела на един от най-именитите български войводи и е част от Стоте национални исторически обекта, както и е обявена за паметник на културата.
  • Къща-музей „Добри Чинтулов“.
  • Паметникът на централния площад, израз на преклонение и благодарност към Хаджи Димитър и всички, загинали сливенски войводи и борци и независимост, представляващ 4-метрова скулптура на войводата и бюстове на други борци за свобода, за които Сливен е роден град.

Днес целият град е жива история, град, в който всяко кътче е скътало спомени и истории за стотиците войводи и техния подвиг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com