Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ставаме егоисти след разговор с психолог?

19 юни 2024, 16:37 часа

Развиването на умението за отстояване на личните граници е една от целите на всяка терапия при психолога. Но защо човек изведнъж се превръща в егоист за другите? Екатерина Алская, психолог, сексолог и семеен терапевт, ни помогна да разберем този труден въпрос.

„Ситуацията, при която хората, посещаващи психотерапия, се сблъскват с неразбиране или осъждане от страна на близките, не е рядкост“ - обяснява Екатерина. – „Въпросът е, че в процеса се случват лични трансформации и това е даденост, от която не можеш да избягаш“.

„Човек започва да преосмисля нагласите, заложени в детството от родителите или наложени от средата. Анализирайки това с психолог, той взема решения за това от какви нагласи и навици може да се откаже, какво да промени, започва да разбира какво не му подхожда, налице е търсене на истинското "аз".

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

„Естествено, тези промени могат да срещнат съпротива от страна на близките и това е нормално. Всеки от нас е част от системата на взаимоотношенията и трансформацията на един човек променя не само някои елементи, но и цялата система“.

„Това, което се случва за всички участници, е нещо неизвестно, непланирано, неконтролируемо и тревожно. Дайте на себе си и на близките си време да приемат промените и да се пренастроят", казва Екатерина.

„Правилната терапия учи на егоцентризъм, но само на здравословен егоцентризъм", обяснява нашият експерт. „Здравият егоцентризъм ви помага да осъзнаете правото си на по-добър живот, да формирате по-добра версия на себе си и не ви позволява да останете с псевдофилософията: "всички живеят така, търпят го и аз трябва да го правя".

Важно е да осъзнаете, че промените може не само да не се харесат на околните, но и да бъдат посрещнати враждебно: например ако никога не сте казвали "не" и изведнъж започнете да отстоявате границите си или започнете открито да заявявате желанията и нуждите си, докато преди това никога не сте го правили.

Околните може да не са готови за такова поведение, то ще им се стори нещо необичайно и ще породи конфликти и различни обвинения. Всъщност оттук идва и митът, че хората стават егоисти след общуване с психолози.

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Но това не е така. Психотерапията помага на човека да открие и приеме истинското си Аз. Нещо повече, често се оказва, че трансформацията, която е плашила близките, в крайна сметка не разрушава отношенията, а ги укрепва, защото настъпилите промени не означават, че чувствата на другите автоматично се изключват и престават да се вземат предвид. Психологът само помага на своя клиент да не забравя за СЕБЕ СИ и за своето щастие, т.е. да включи СЕБЕ СИ в общата картина на света.

Променят се старите нагласи и навици на човека, както и смелостта да се грижи за себе си, да отстоява границите си, когато те са нарушени, и да признава собствените си желания за толкова важни, колкото и тези на другите.

Освен това терапията помага да се променят деструктивните модели: да се изразява гняв или ревност по по-екологичен начин, да се справяме със зависимостите и много други неща, а близките ни имат полза от това", казва Екатерина.

Нормално е да се страхувате от промяната, но да се научите на здравословен егоцентризъм, да опознаете себе си и да подобрите, а не да разрушите отношенията с близките си, е най-прекрасното нещо, което можете да направите за себе си!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес