Защо тренировките са полезни за бременните

1205
Защо тренировките са полезни за бременните
Снимка: iStock/Guliver

Медиците препоръчват започване на физическа активност в края на първия и началото на втория триместър. Съвсем първите седмици тялото има нужда да се адаптира към новия "режим", токсикозата преминава, рискът от спонтанен аборт също. Оптималното време за започване на физическа активност е между 9 и 12 гестационна седмица до 38-39 седмица.

Всички гинеколози забраняват интензивните тренировки, много от които изключват бягането. Интензивността на тренировката се определя от пулса: той трябва да бъде в рамките на 60-70% от максималната стойност.

Може ли да тичаме по време на бременност?

Лекарите не препоръчват бягане за повечето бременни жени, особено ако те не са тренирали джогинг преди бременността. Изключение правят тренираните спортисти без противопоказания.

Кои 4 зодии ще разберат, че ги очаква БЕБЕ през април

Децата са най-прекрасното нещо на света. Разбираме същинското значение на думите „Обичам те” едва тогава, когато те се появ...

За професионалните спортисти въпросът за продължаване на бягането по време на бременност се разглежда индивидуално. На здрави жени с безпроблемна бременност, които тренират редовно, може да се разреши бавен, кратък джогинг. В техния случай отказът от обичайния начин на живот може да влоши физическото и психологическото състояние. Подходящ за бягане е периодът от края на 1-ви до началото на 3-ия триместър.

За начинаещи и жени, далеч от спорта, бягането е забранено през цялата бременност. Организъм, който не е адаптиран към стреса, може да се травмира по време на бременност. Започвайки от 1-ви триместър, бременните жени активно освобождават хормона релаксин, който е необходим за имплантирането на ембриона в матката. Релаксинът повишава еластичността на връзките и подвижността на ставите. Това затруднява поддържането на равновесие и увеличава риска от падане и нараняване. Шокови импулси и сътресения по време на тичане носят допълнителна доза стрес върху тазовото дъно и ставите. Мускулите бързо се уморяват, имат оток. Натоварването на сърцето и кръвоносните съдове се увеличава.

Всяка физическа активност, особено бягане, е допустима само след консултация с лекар. Самообучението може да доведе до необратими последици.

Как да спортувате правилно по време на бременност

Физическата активност на  бременната жена ще предотврати подуването на крайниците, болките в гърба и кръста, ще подобри настроението.

Специалист: Ваксините срещу COVID-19 не вредят на бременните жени

Изследваният показват, че ваксините срещу COVID-19 не вредят на бременните жени. Не всяка родилка с коронавирус се налага да бъде лекув...

Следвайте определен режим на тренировка. На бременните жени трябва да се разрешават само леки кратки тренировки. Започнете с редовни 10-минутни трениривка, като по малко свиквате с товара. Преди тренировка, не забравяйте да се загреете, след - разходка и възстановете дишането. Без резки движения или скачане.

Създайте безопасна среда. За тренировка изберете равна повърхност, тренирайте през деня. Парк или стадион ще свърши работа. Дейностите на открито трябва да се провеждат при топло време, без горещина или студ, без валежи или силен вятър.

Тренирайте в удобно облекло. Облечете се със спортно облекло с широка форма, която не пречи на движението ви.

Тренирайте само когато се чувствате добре. Следете пулса си: той трябва да е под  60-70% от максималната стойност. Ако има аларми, спрете да спортувате и потърсете лекар.

Пийте вода, преди да почувствате жажда. Поддържайте баланса на вода и сол по време на спорт, за да останете хидратирани. Погрижете се за възможността да посетите тоалетната по време на вашата тренировка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com