Зеленчуците, които не трябва да държим в хладилника

27465
Зеленчуците, които не трябва да държим в хладилника
Снимка: Samsung Electronics

Ако имате много неща в хладилника си и до края на седмицата може да се окажете с огромна купчина гнили плодове и зеленчуци, готови за изхвърляне, но тогава може би не ги съхранявате по правилния начин!

Преди да напълните хладилника си с плодове и зеленчуци, разберете кои от тях е най-добре да съхранявате на стайна температура.

1. Домати

Както се оказва, хладилникът не е най-доброто място, където да съхранявате доматите си пресни. Ако някога сте отглеждали собствени домати, ще знаете, че обичат топлината. Но дори и след като са откъснати от градината, доматите се запазват най-добре при стайна температура. Съхранявайте ги в кухнята си и избягвайте пряка слънчева светлина.

2. Босилек

Босилекът, подобно на доматите, обича топлината. Съхраняването на босилек в хладилника ще го накара да изсъхне по-рано. Най-доброто място за съхранение на босилек е на кухненския плот и не забравяйте да го третирате така, както бихте третирали прясно отрязаните цветя; поставете го във вода, пазете го от пряка слънчева светлина и използвайте в рамките на 5 дни.

3. Картофи

Трябва да съхранявате картофите си на хладно, тъмно и сухо място, само не "хладилно". Съхраняването им в хладилника ще повлияе на вкуса им, тъй като нишестето им ще се превърне в захар по-бързо и в крайна сметка ще изглежда насинено след няколко дни!

Ако не можете да намерите хладно, тъмно и сухо място, съхранявайте ги в хартиени торби (не в найлонови), в прохладна среда. Кухненският шкаф е най-добрата алтернатива, но не и този до фурната!

4. Чесън

8 съвета да оптимизирате подреждането на ХРАНАТА в хладилника си

Когато отиваме на пазар, понякога се престараваме с покупките и взимаме повече храна, отколкото можем да консумираме през седмицата. Ня...

За да запазите силния вкус на чесъна, съхранявайте го на хладно, сухо и проветриво място. Когато главата е счупена, се погрижете да го използвате в рамките на 10 дни.

5.Лук

Най-доброто място за съхранение на цял лук НЕ е в хладилник! Охлаждането на лука ще го накара да омекне по-бързо. По-добре е да се съхраняват в суха, тъмна среда. Избягвайте да го съхранявате близо до картофи, тъй като те отделят влага, което ще го накара да се развали по-бързо.

След като нарежете, поставете в херметична торбичка и съхранявайте в чекмедже на хладилника заедно с останалите зеленчуци. Вече нарязан, лукът се съхранява най-добре в хладилник, тъй като съдържа повече вода и има по-кратък срок на годност.

6. Ябълки

Защо хладилникът не е универсално място за запазване на храна?

Хладилникът е чудесно изобретение, но има редица недостатъци, които влияят негативно върху запазването и вкуса на продуктите. Това са: ...

Пресните ябълки се съхраняват най-добре извън хладилника. Ако не се изядат в рамките на две седмици, можете да ги запазите малко по-дълго, като ги съхранявате в хладилника, но това наистина е последното ви средство (и намек, че трябва да ги ядете по-бързо!).

7. Диня

За да запазите вкуса им, дръжте дините и пъпешите си извън хладилника. Съхраняването им при стайна температура помага за запазването на ценните им антиоксиданти непокътнати. След като ги нарежете, приберете в хладилник за 3-5 дни.

8. Семенни плодове

Оставете прасковите, кайсиите, нектарини и сливи да узреят при стайна температура. Ако не ги изядете достатъчно скоро, оставете ги в хладилника за няколко дни. (Наистина трябва да ядете повече зеленчуци!)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com