Знаем ли кои са дестинациите ЕДЕН от България и какво значи това съкращение?

2331
Знаем ли кои са дестинациите ЕДЕН от България и какво значи това съкращение?
Снимка: Pixabay

Проучвайки поредната порция места за пътуване за списъка през 2021-ва година попаднах на публикация в сайта на Министерството на туризма от 2016-та година - дестинациите ЕДЕН в България. Зачудих се какво стои зад това съкращение и любопитството ми беше възнаградено. През 2016-та година родното Министерство по туризъм изпълнява проект под надслов "Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България - второ издание". На сайтът на институцията могат да бъдат намерени 17 бюлетина в периода 2016-2019, които популяризират различни уникални ЕДЕН туристически обекти от България. Първият бюлетин можете да намерите тук

Абревиатурата ЕДЕН всъщност е буквално обърнато EDEN, което означава "European Destinations of Excellence"  и цели да популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма в целия Европейски съюз. В рамките на проекта са събрани най-добрите примери от България, които практикуват отговорен и устойчив туризъм. Излишно е кажа, че за мен те директно влизат в плановете ми за пътуване за 2021-ва година, че и отвъд. Ето какво споделят и от Министерството в своя първи бюлетин преди четири години: 

"Инициативата привлича вниманието към ценностите, многообразието и общите характеристики на европейските туристически дестинации и създава платформа за обмяна на добри практики и насърчава работата в мрежа между отличените нововъзникващи/ непопулярни европейски туристически дестинации.". 

Един от първите маршрути и информационни турове, който е представен като маршрут е София – Кюстендил – Мелник – Сандански – Белица – Сапарева баня – София, а в сайта на проекта могат да бъдат намерени и всички дестинации. Приятно впечатление прави, че те са разпръснати из цялата страна и няма прекалено голяма географска концентрация. 

Моите лични фаворити остават Сапарева Бяна и Белица, но на картата могат да бъдат открити още интересни предложения като Силистра, село Чавдар и Кюстендил. 

Със сигурност има какво да се открие още и да се направи в тази посока, но се радвам, че има селекция, която показва и промотира дестинациите, които практикуват отговорен и устойчив туризъм. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com