Знаете ли как е истинското име на Махатма Ганди?

2796
Знаете ли как е истинското име на Махатма Ганди?

„Седемте социални гряха: политика без принципи, богатство без труд, удоволствие без съвест, знание без характер, търговия без морал, наука без човечност и преклонение без саможертва.”

Тези мъдри мисли принадлежат на Махатма Ганди - индийски политик, адвокат, писател и активист, лидер на националното движение срещу британското управление на Индия. Бори се за независимостта на родината си, като се придържа към политика на ненасилствена съпротива. Затова се смята за национален герой в Индия и символ на пацифистките революции по света. Махатма Ганди става свидетел как Индия получава правото да се самоуправлява. В същото време е свидетел на разделянето на родината му, което косвено води до неговото убийство.

Как е истинското име на Махатма Ганди?

Мохандас Карамчанд Ганди

Поетът Рабиндранат Тагор му дава името Махатма Ганди, което от санскрит означава “велика душа”. Ганди е роден на 2 октомври 1869 г. в Порбандар, Индия. По това време страната му е колония под британско управление. Произхожда от заможно търговско семейство. Учи право в Англия, след което се завръща в родината, за да продължи кариерата си.

Вярно ли е всичко това за Махатма Ганди?

Борба срещу дискриминацията

През 1893 г. отива в Южна Африка, за да работи за индийска компания. Тук страда от дискриминация заради етническата си принадлежност. Това го мотивира да започне да се бори чрез пасивна съпротива и гражданско неподчинение срещу законите, които дискриминират индийци в тази страна.

Създава Индийската партия на Наталския конгрес, която обединява индийската общност в Южна Африка в хомогенна политическа сила. Залива пресата и институциите със случаи на нарушения на гражданските права на индийците и дискриминация от страна на британците. Настоява неговите сънародници на оспорят на открито БЕЗ НАСИЛИЕ закона, който отказва правото на глас на индийците, понасяйки наказанието, което правителството иска да наложи. Тази борба продължава 7 години. Хиляди индийци са хвърлени в затвора (включително самият Ганди на няколко пъти), бичувани и дори разстреляни за протести.

Борба за независимостта на Индия

През 1916 г. Ганди се завръща в Индия и пътува из цялата страна. Среща се с различни хора и задълбочава познанията си по религия и философия. Превръща се в лидер на индийското движение за независимост срещу британския Радж. Винаги насърчава мирната съпротива с нови форми на противопоставяне като гладни стачки и гражданско неподчинение.

Неговият “Поход на солта” се превръща в едно от най-важните събития, довели до независимостта на Индия. Ганди, заедно с десетки последователи и журналисти, изминава над 300 км до Индийския океан, претендирайки за правото си да произвеждат сол. Това е най-силната кампания срещу британското управление, която получава световен отзвук, а британците арестуват над 60 000 души. През 1942 г. Ганди призовава за незабавната независимост на Индия и е арестуван в Пуна. Многократно е арестуван, като прекарва общо осем години в затвора.

Независима Индия и разделяне на страната

Народният натиск и краят на Втората световна война карат британците да се присъединят към исканията на индийците за независимост.

На 3 юни 1947 г. британският министър-председател Клемънт Атли провъзгласява независимостта на Индия и разделянето й на две части: преобладаващо индуистка Индия и преобладаващо мюсюлмански Пакистан. Ганди се противопоставя на плана за деление. 

Махатма Ганди е убит в Делхи от религиозен фанатик

Покушение

На 30 януари 1948 г. индийският лидер излиза на поляната пред дома си, където традиционно е приветстван от многобройна тълпа. Използвайки суматохата, индуският националист Натурам Годсе стреля в него. В последните минути от живота си Ганди прошепва “О, Рама! О, Рама!” Със знак показва, че прощава на убиеца си, след което умира. Зад постъпката на убиеца е разкрит голям антиправителствен заговор. 

Мъдри мисли от Махатма Ганди

* „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!”
* „Да пренебрегнеш едно единствено живо същество означава да пренебрегнеш божиите сили и да навредиш не само на това същество, а на целия свят.”
* „Дори и най-незначителната неистина разваля хората, така, като капка отрова разваля цяло езеро.”
* „Насилието е оръжието на слабите; Ненасилието – на силните.”
* „Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява.”
* „Три четвърти от всички неудачи и недоразумения по света ще изчезнат, ако се поставим на мястото на нашия противник и разберем неговата гледна точка. Ние или веднага ще намерим съгласие с него, или ще мислим със снизходителност за него.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com