Знаете ли какво е старото име на Велико Търново?

41847
Знаете ли какво е старото име на Велико Търново?
Снимка: Actualno.com

Живописно разположен по поречието на река Янтра и върху четири хълма (Царевец, Трапезица, Момина крепост и Света гора), Велико Търново е един от най-красивите градове в България. Градът е едно от малкото места, на които природата и съграденото от човека се допълват и създават неочаквана хармония.

Кратка история

Най-древни останки от живот са открити в скалните масиви и пещерите около града. Най-известното тракийско селище е било създадено на хълма Царевец от племето кробизи от края на бронзовата епоха.
По римско време отново на Царевец е съществувало римско селище, наричано “Никополис ад Хемум”. Още по време на Първа българска държава, градът е бил от голямо значение. Намерени са редица монети, керамика и образци. Между VII - IX в. между хълмовете и около долината на река Янтра се образува славяно-българско селище.

Най-голяма слава градът придобива след въстанието на братята Асен и Петър, когато става столица на Втора българска държава. Превръща се във феодален център на българските земи. Градът е истинският духовен и културен център на страната. Появяват се Търновската художествена школа, Търновската книжовна школа, развива се Търновската архитектура. Градът се разширява, построява се манастирът “Великата лавра”, кварталът на чуждите търговци “Френкхисар”, допълнително се укрепва Новият град.

На 10 февруари 1897 г. в града се свиква Учредително събрание и се приема Търновската конституция. Отново в Търново на 22 септември 1908 г. се обявява Независимостта на България.

Коя река минава през Велико Търново?

Имена на града

Знаете ли какво е старото име на Велико Търново?

Търновград, Търново

Още от най-древни времена градът е известен с това име.
Най-разпространено е тълкуването, че идва от славянската дума “трън”, в смисъл на трънливо място. В подкрепа на това са имената на близките градове, също получени от характерните растения в тях - Габрово, Дряново, Буковец, Сливово.

Друго тълкуване за произхода на името е, че идва от старата българска дума “тарно”, което означава “крепост”. Съществува мнение, че името идва от  “три нова”, т.е. трите нови града - Царевец, Трапезица и Асенова махала.

В книгата си “Между Царевец и Трапезица” Любомир Владикин пише през 1931 г. “Три полуострова, но тъй силно издадени напред, чрез толкова тясна ивица, свързани с планински масив, че изглеждат на острови, или на три исполински кораба, с отвесни стени, потънали в дълбоките процепи на Янтра. Тъй силна е илюзията, щото човек да повярва, че името на града произлиза от латинското tri-navis - “три кораба”.     

Дестинация за всеки сезон - Велико Търново ви очаква

Стриново

Според някои исторически извори така се е наричал градът през VII - IX в., най-вероятно от името на крепостта Стринава, която се намира до Дряново. В своите “Разни бележки” винаги, когато споменава града П.Р.Славейков поставя и старото му име в скоби “Търново (Стриново)”. Според някои “Стринавос” е вариант на “Тринавос”.

Царевград Търнов

С това име градът е известен в периода на Втора българска държава, когато е бил столица цели 207 години, в периода 1186 до 1393.

Велико Търново

През 1965 г. градът официално получава името “Велико” като признание за значимостта му като българска столица. 

Какво може да видите днес?

Многобройни са забележителностите, на които може да се насладите, ако посетите този приказен град. Ето само някои от тях:

Царевец - перлата на града. Изкачете се на непревземаемия в миналото хълм, ограден с високи и плътни крепостни стени

Самоводската чаршия - разходете се по калдъръмената уличка, осеяна със занаятчийски работилнички и дюкянчета, в които майсторите продължават да творят, следвайки традициите. Може да пиете кафе на пясък, да опитате бяло сладко или симитени хлебчета на фона на приказни гледки към града и величествения Царевец. 

“Звук и светлина” - ако имате възможност, непременно се насладете на великолепното светлинно-звуково шоу, което ви пренася назад във времето чрез специални светлинни и музикални ефекти.

Трапезица - тук са разкрити основите на 17 църкви, сред които най-изящни са “Св.Димитър” (тук е обявено въстанието на братята Асен и Петър), “Св.четиридесет мъченици”, “Св.Георги”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com