Знаете ли кога е празникът на Варна?

28387
Знаете ли кога е празникът на Варна?
Снимка: iStock

За разлика от бургазлии, които честват празника на своя град в мразовитата зима, варненци са избрали за празник на града си ден от знойното лято, от най-посещавания от туристи месец август, за да могат и гостите на града да се насладят на богата програма, организирана всяка година за отбелязване на деня на Варна.

Знаете ли какво е старото име на Варна?

Кога е празникът на Варна?

Както разбрахте, той е през август. Нещо повече – избран е голям църковен празник за ден на Варна – Свето Успение Богородично, което отбелязваме на 15 август. На този ден, както и в дните около него, местните жители и многобройните гости на града в разгара на сезона могат да се насладят на богата програма, която включва предложения за всички възрасти и вкусове. Традиционно празникът и тук започва с тържествената архиерейска Света литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ и издигане на флага и предлага концерти, фолклорни и модерни танци, изложби, забавления за най-малките, както и празнична заря. В концертната програма на празника на Варна обикновено се срещат имена на млади и известни родни изпълнителни, което допада на младежите живеещи и почиващи в града.

Какво се случва около празника на Варна?

Освен кога е празникът на Варна вероятно ви е любопитно и има ли съпътстваща програма. Същата обхваща по традиция дните, предшестващи деня на Варна, който е кулминацията на празненствата.

Знаете ли кога е празникът на Бургас?

Кога е бил празникът на Варна в миналото?

До преди няколко години празникът на Варна не е бил на 15 август, а на 27 юли – денят, в който варненци са вдишали за първи път свободни родния морски въздух, денят на счупване на оковите на Варна от Османско иго. Традицията денят на освобождението на Варна да е и празник на града продължава до 1993 година, когато за празник на Варна е избран църковният празник Успение на Пресвета Богородица. Изборът не е случаен. Първо, това се случва в годините на прехода, второ, Пресвета Богородица е закрилница на варненския катедрален храм, построен след свикване на събор от Варненско-преславския митрополит Симеон с цел събиране на помощи за построяване на храм и училище през 1879 година. Името на Богородица носи и друг храм във Варна – най-старият запазен православен храм в града, построен през 1602 година и действащ и до днес.

След 1993 година с решение на Общинския съвет празникът на Варна е преместен напред в разгара на лятото и е фиксиран на 15 август, което вероятно е по-доброто решение и от гледна точка на възможността за забавление и наслаждаване на културна програма за почиващите, които посещават Варна най-много в разгара на август. Ако сте на почивка по Северното Черноморие през предстоящото лято, не пропускайте 15 август и празника на Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com