Знаете ли кога се появява първата кола в България?

1944
Знаете ли кога се появява първата кола в България?
Снимка: stara-sofia.com

Сред огромния брой от документи и снимки, съхранявани в Националния музей в София, можете да намерите колекция от стари и редки автомобили.

„Една сутрин софиянци се питаха един друг:

— Виждал ли си файтон без кон?

— Как без кон?

— Да, без кон. Дяволът го бута отвътре!"

Ето как Георги Каназирски-Верин описва в книгата си „София преди 50 години” удивлението на жителите на града от появата на първата кола по улиците на столицата.

През 1896 г. точно на Великден чехът Август Шедеви, който притежава цех за производство на огради, пружини за шезлонги и други метални изделия, докарва първата кола в София.

"Френският "De Dion Bouton" беше сравнително примитивен като дизайн, с парна машина, дървени колела и гуми. Софиянци бяха в шок от „дяволските пръстени“ (велосипеди), които завзеха столицата няколко години по-рано, а след това дойде ред на „огнената каруца (карета)“ или „дяволската колесница“.

Коя е най-старата кола в света?

По това време в София е нямало трамваи. Хората са се движели предимно с каруци, файтони и пеша, като единственият шум се е създавал от виковете на уличните търговци, квакащите петли и лаещите кучета. Но скоро всичко се променило...

Автомобилът пристигнал на гара София и след няколко часа подготовка продължил през Шарения мост (днес Лъвов мост) и площад „Света Неделя“ към булевард „Витоша“. Огромна тълпа се събрала да види "файтона без кон". Настана истинско вълнение, всички с интерес и изненада наблюдавали последното техническо постижение."

„Червено високо тяло, монтирано на високо шаси с колела, същите като колелата на съвременните файтони, гуми от твърда гума, без пневматика, двигателят е под шофьорската седалка, без преден, без днешния радиатор, воланът е вертикален и прилича на маса“, спомня си Георгий Каназирски-Верин.

60 безценни автомобила бяха открити във Франция

През 1902 г. шведският търговски консул в София донесъл нов модел De Dion Bouton. Смята се, че това е първата дипломатическа кола в България. Тя се управлявала от българина Петър Ст. Китов, който е от Радомир и се смята за първия български професионален шофьор.

През 1904 г. военното министерство поръчва De Dion Bouton с едноцилиндров бензинов двигател с мощност 8 конски сили, който се използва от министъра на войната - генерал Михаил Савов, а през 1905 г. столичният хотел "Империал" купува автомобил De Dion Bouton за транспортиране на клиенти на хотела до гарата и обратно.

През същата година три автомобила с двуцилиндрови двигатели са придобити от Дирекцията на пощите и телеграфите. Сред първите собственици на автомобили е княз Фердинанд I, който през 1905 г. се сдобива с един от най-добрите модели за това време и постепенно създава цял автопарк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно