Знаете ли къде има кални бани в България?

25534
Знаете ли къде има кални бани в България?
Снимка: iStock

Калолечението е сред най-старите методи за благотворно влияние върху организма и за въздействие върху редица заболявания, познат по света и у нас. Началото на познанията относно позитивното въздействие на калта върху тялото, употребата ѝ за лечение и за козметични процедури, както и прилагането на калолечение ни води далеч назад в хилядолетията – във времето на Древните римляни и египтяните.

Днес калолечението се прилага в СПА и балнеолечебните комплекси като ефективна процедура, както и по морето, където често лятото може да видите човешки фигури, целите в кал, на които непокрити са само очите. Това е лечение по египетския метод, при който намазването с лечебна кал става на мястото, на което тя се добива – естествено, без заплащане за процедура и задължително след напичане под жарките лъчи на слънцето поне за час. След като калта изсъхне, се отмива с морска вода.

Ето го решението на загадката – какви са тези странни хора, омазани с нещо черно по брега на морето в някои от курортите ни като Поморие – град, известен с калните си бани. Това е възможно благодарение на свободния достъп до част от находищата на това природно богатство. Ако сте нетърпеливи да разберете къде има кални бани в България със свободен достъп, едно от местата е именно споменатото Поморие, а за другите ще ви разкрием в статията.

Какво представлява калта?

Преди да ви разкрием къде има кални бани в България, нека видим какво е калта. Калта е природно средство, дар, добит от дъното на големи водоеми и богат на минерали и витамини с противовъзпалително, детоксикиращо, лечебно, подмладяващо, успокояващо и биохимично въздействие, доказало своята ефективност и безопасност през хилядолетията. Най-често използваните видове кал са торфът, лиманната и минерално-изворната кал, а в България е лиманната.

Тя се образува по Черноморието, черна е на цвят, богата на сероводород, поради което има и характерна и не особено приятна миризма.  Торфена кал пък се образува в блатата и има изразено антимикробно действие. Стимулира обменните процеси в тъканите, използва се и при алергии, както и основно за лечение на проблеми и заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат.

Какви са ползите от калолечението?

Прилагането на калолечение влияе благотворно при стареене, артрит, костни и ставни болежки, болести на опорно-двигателния апарат и проблеми с кожата като псориазис, дерматити, склеродермия, розацея и др., хормонален дисбаланс, болести на жлъчния мехур, метаболитни проблеми. Ако сте решили да изпробвате силата на калта и полезните ѝ свойства върху тялото си, консултирайте се първо със специалист, тъй като колкото и да е полезно, прилагането на кал има своите противопоказания, сред които са активи инфекции, рак, различни психологически заболявания и др.

Топ 10 на градовете с минерални басейни в България

Калолечението в България

Макар методът да е познат още от времето на египтяните, а калолечението да се споменава още през 30-ти в. пр.н.е. в папируса „Кахун”, на Стария континент добива популярност през 16-17 век, след като е позабравен през Средновековието. Първоначално интересът към калолечението нараства в Италия, където калта е предимно с вулканичен произход. В България калолечението масово се прилага, след като е въведено през 1905 г. от проф. Параскев Стоянов във Варненския морски санаториум, като първо се е използвала калта от проучените находища край Шабла, Балчишката Тузла , Варна и Поморие.

Къде има кални бани в България?

Въпросът е сложен, защото кални бани и процедури днес се прилагат и предлагат в огромен процент от СПА хотелите и рехабилитационните центрове из цялата страна, но не това навярно ви вълнува, а къде са находищата на кал, местата на които може да се насладите на кални бани в естествена среда, а не на кал, докарана от другия край на страната ни. Впечатление прави, че калта дори се продава в балнеокурортите – в шише, което да занесете в дома си. Не можем да вземем отношение доколко тя запазва качествата си по този начин и ползотворното си въздействие върху тялото, но препоръчваме да се насладите на кални бани близо до естествените им находища. Такива места са:

За какво помагат калните бани и кой трябва да ги избягва?

-  Черноморското крайбрежие

Изследвани и експлоатирани са находищата на кал край Шабла, Русалка, Балчишка тузла, Варна, Поморие, Бургас. Калта по Черноморието като цяло е чиста и това я прави благоприятна и подходяща за директно прилагане. Местата, на които калта е по-замърсена, съдържа миди, черупки и други частици и изисква пречистване, поради което не е добра за директно прилагане, са изключение, а най-чиста е калта в черния слой на Поморийското езеро, северната част на Атанасовското езеро, сивия слой на Поморийското езеро и Русалка. Находищата се различават по своята минерализация, съдържание на сероводород и прочие. Тоест калта не е навсякъде еднаква и Черноморието ни разполага с богати по състав и с разнообразни свойства калолечебни ресурси.

-  Вътрешността на страната

Друг отговор на въпроса къде има кални бани в България е вътрешността на страната. Очаквано, може би, че находищата няма да са само край морския бряг. Но къде точно във вътрешността на страната? Популярни и употребявани масово и с отлична ефективност и резултати са изворните калища в Марикостиново, край Благоевград и тези в Баня, Пловдивско. Торфени находища у нас има край Перник – село Байкал, край Михайловград – село Добри Дол, край Пловдив – в Садово и на други места, но това са по-популярните и по-проучените, които са най-честият отговор на въпроса къде има кални бани в България.

Статията има само информативен характер. Ако се подлагате сами на калолечение, моля консултирайте се предварително със специалист или вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...