Знаете ли къде се е намирал площад Куручешме в София?

5922
Знаете ли къде се е намирал площад Куручешме в София?
Снимка: iStock

Много са имената на улиците и площадите в столицата ни, съхранили имената си през годините на съществуването си, но много са и тези, които днес познаваме със съвременните им наименования и не знаем какво име са носили назад в годините, поради което срещаме затруднения в определянето на местоположенията им. Чували ли сте например за площад Куручешме в София? Площадът съществува и днес, но името му е променено, поради което много граждани не го разпознават и не знаят къде се намира.

Площад Куручешме в миналото и днес

Площад Куручешме днес носи името „Света Неделя“ и върху него е разположен едноименния храм. В миналото площадът е бил известен с извора си, над който били надвиснали вековни дървета, образуващи гъста и благодатна сянка. Произходът на името на площада е очеваден – в наименованието му се съдържа думата „чешме“, което ясно обозначава наличието на извор, чешма на площада в годините назад във времето. Произходът на думата е турски – Kuruçeşme, а преводът ще рече „суха чешма“. Любопитен факт е, че сърцето на Турция – Истанбул – има квартал, носещ това име. Това вероятно не е случайно. Можем да считаме, че името на площада е взаимствано от името на квартала в Турция, известен сред българите по време на Възраждането, тъй като Великата народна школа, в която се учили множество бележити българи, се помещава там известно време.

Днес върху мястото, където се простирал някогашният площад „Куручешме“, се издига храмът „Света Неделя“ – православна църква, която е посветена на Св. великомъченица Неделя и която е катедрала на Софийската митрополия. Ако сте турист в София, не пропускайте да я посетите и да съпреживеете историята ѝ.

В Света Неделя се извършват царските часове

Кратка история на църквата „Света Неделя“, издигната върху някогашния площад „Куручешме“

В онези години различно било и името на храма, разположен на Куручешме. Наричали го „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II. Счита се, че през Х век е построена църквата, която първоначално се е издигала там. Годината на построяване на новия храм е 1863 г. Той обаче е разрушен по време на  атентат с много жертви през 1925 г. по време на опелото на генерал Георгиев. Храмът е възобновен и ремонтиран, за да бъдат отстранени последствията от кървавия терористичен акт в продължение на няколко години в периода 1927-1933 г. По отношение на съвременни проекти и подновяване на площада около храма се водеха много спорове за визията и уместността ѝ спрямо историята и визията на църквата „Света Неделя“.

Фактът, че храмът „Света Неделя“ е известен сред софиянци и не само, сочи, че вероятно добре знаете къде се е намирал площад „Куручешме“ в София в миналото, но просто не познавате старото му име, поради което срещате затруднения в определянето на местоположението му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com