Знаете ли от какво се страхуват котките?

14094
Знаете ли от какво се страхуват котките?
Снимка: iStock

Котките са удивителни създания, за които се носят легенди. Грациозни, пухкави, мъркащи лечители, гонени като вещици и почитани като божества, котките също имат своите страхове и част от тях се формират през първите седмици от живота им. Ако отглеждате котка или планирате да осиновите, закупите, приберете от улицата такава, то вероятно се вълнувате от какво се страхуват котките, за да премахнете стресовите фактори и да осигурите на пухчето вкъщи максимално приятен живот без страх. Знаете ли от какво се страхуват котките и как да им помогнете да се справят със страховете си?  Не? Значи сте на правилното място.

Знаете ли от какво се страхуват котките?

Въпреки че всяка котка е отделна вселена и има както своя характер, така и своите страхове, има няколко общи неща, които плашат много от мъркащите ни приятели. Сред тях са:

1.   Други животни

Не е задължително това да е куче. Друго коте, макар да е бебе, също може да е източник на страх за котката ви. Ако тя е живяла като малка между 6-та и 12-та седмица от живота си с много други котки и животни като цяло, няма да се страхува от други видове и от себеподобните си и ще ги приема с радост, въпреки че е териториално животно.

Как да помогнете на котката си да приеме друго животно?

Позволете им да усетят миризмата си чрез вашите ръце или чрез предмети. На по-късен етап позволете да се видят през стъклена врата, да играят по нея с лапичките си. Едва след месец-два опитайте да ги срещнете очи в очи във ваше присъствие. Понякога приемането на друго животно отнема време, но ако имате търпение, вероятно ще се случат нещата така, както желаете.

Най-големите домашни котки

2.  Чужди хора

Ако котката ви е израснала в затворена среда, апартамент, в който не идват гости, ако познава само вас и семейството ви, то не е чудно, че животинчето се страхува от другите хора.

Как да помогнете на котката да приеме друг човек?

Присъствайте на срещата, нека другият човек да не се опитва да я докосва, а само да присъства в стаята, без да търси визуален контакт с котката и без да ѝ говори. След неколкократни срещи от този вид да се опита да я нахрани, без да я докосва. Постепенно животното ще свикне с този човек, но имайте предвид, че ще продължи да се страхува от всички останали хора.

3.  Непознати предмети

Виждали ли сте един нашумял смешен клип в мрежата, в който стопани поставят до котките си, докато се хранят, играят, спят - краставица? Котката реагира с паник атака и страх при вида на краставицата. Причината не е в самия зеленчук, а във факта, че е непознат. Така реагират котките на непознати предмети. Ако донесете нова мебел вкъщи, позволете ѝ да я подуши, да се увери, че е безопасна и тя ще се успокои.

Най-милите породи котки

4.   Пътуване, кола, излизане извън дома

Уличните котки не се страхуват от звуците вън, те са свикнали с тях. Домашните обаче изпитват панически страх от всеки шум на улицата, ако не са излизали често поне на двор или тераса. Когато се чудите от какво се страхуват котките, имате предвид, че вън това не е едно нещо, а всичко – коли, шум, хора, влак, говор, музика и дори вятъра. Особено се страхуват да пътуват с кола, ако свързват това пътуване с посещение до ветеринаря. За да избегнете подобен проблем, важно е да има котката достъп до тераса, за да свикне с шумовете от градската среда, както и да пътувате с колата не само до лекаря.

5.  Уредите вкъщи

Епилаторът ви, прахосмукачката, центрофугата – всеки уред, който е нов, издава силен шум и животното не го е виждало и чувало ще го накара да побегне и да се скрие. За щастие котката ще свикне с шума вкъщи и скоро няма да реагира така на пералнята ви.

6.  Пиратки

Вероятно сте забелязали, че гърмежите на нова година причиняват стрес на много животни – домашни и улични. Котките също се страхуват от зарята и от пиратките. За да избегнете стреса, приберете животното в най-отдалечената от шума стая, оставете му отворен шкаф или гардероб, в който да се скрие и пуснете завесите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com