Знаете ли защо горчат краставиците?

50318
Знаете ли защо горчат краставиците?
Снимка: iStock

Вкусвали ли сте горчива краставица? Възможно е дори да сте направили опит да отгледате сочния зеленчук и крайният резултат, тъй като нямате опит и допускате грешки, да е бил именно този – краставици, които горчи. Защо горчат краставиците обаче и само грешки в отглеждането им ли са причината за вкуса, който не е харесван от всички?

Защо горчат краставиците – най-често срещани грешки в отглеждането, които правите и водят до горчив вкус

Какво ще се случи, ако ядете една краставица дневно

Краставицата е сред предпочитаните и често консумираните зеленчуци пред топлите месеци. Те са използвани от древни времена както за хра...

Ако сами се опитвате да отгледате краставици и нямате опит, възможно е да усетите горчивия вкус при консумация и да не ви харесат. Краставиците обикновено горчат, когато:

  • не полагате адекватни грижи за тях,
  • липсва влага в почвата на дълбочина,
  • отгледали сте ги в прекалено гореща среда,
  • израснали са под силно слънце и не сте засенчвали.

 Както виждате краставиците, за които не са полагани правилни грижи, горчат. Ако не знаете как се отглеждат краставици, потърсете информация за необходимите условия, почва, температура, поливане и прочие, за да не се сдобиете с горчив зеленчук. Сред основните правила, за да не се чудите защо горчат краставиците ви, са: да се полива на 3-5 дни не особено обилно, да се поддържа влага на дълбочина около 15 см., да се засенчват, да се разрохква пръста, при горещо време да не поливате с ледена вода, а с марна към топла. Винаги е по-добре да потърсите професионален съвет за отглеждането на краставиците, ако сте решили да се занимавате с това, отколкото да се сдобиете с горчив зеленчук, отгледан с много труд и да се питате защо горчат краставиците.

Защо горчат краставиците – генетични причини

Друг отговор на въпроса защо горчат краставиците е свързан със специфичен доминантен ген, явяващ се наследствен сортов признак. Горчивият вкус на краставиците е като техен защитен механизъм – за да не бъдат изядени от диви животни. Различните сортове се характеризират с различна сила на горчивината, а самият горчив вкус се причинява от фитонутриент, наричащ се кукурбитацин. Хората обаче започват да използват краставиците за храна и се стремят да премахнат този ген и горчивия вкус на зеленчука, като създават хибридни сортове, лишени от горчивина. При закупуване на семена или разсад следва да сте много внимателни какво пише на опаковката и освободен ли е сортът от горчивината.

Този зеленчук намалява риска от Алцхаймер

Този популярен зеленчук има уникални свойства, твърди изданието Food News. Според изследванията редовната му консумация оказва &bd...

Вредни ли са горчивите краставици?

Друг чест въпрос, който хората си задават, освен защо горчат краставиците, е дали горчивите краставици са вредни. Краткият отговор е не. Дори да има грешки в отглеждането им, те не са свързани, както разбрахте, с употреба на препарати и торове, тоест не такава е причината краставиците да горчат. Ако обичате горчиво по принцип и ви допадат горчивите краставици, няма проблем да ги консумирате. Горчивите краставици са само не толкова вкусни, но не са вредни или опасни за здравето. Нещо повече – горчивите краставици могат да повлияят благоприятно редица здравословни проблеми. Някои държави отглеждат умишлено горчиви краставици, за да ги употребят за производство на лекарства. Горчивите краставици помагат при наднормено тегло, болести на жлъчката и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com