Роботите навлизат в офиса

5262
Роботите навлизат в офиса
Снимка: iStock

Има индустриални роботи, които работят в производството. Има и софтуерни роботи, които автоматизират офисни дейности. Сега обаче ще си поговорим за трети вид роботи – реални машини от електроника, метал и пластмаса, които навлизат в работните пространства на хората. Те съществуват от години, но пандемията рязко увеличи интереса към тях, поради масовата дистанционна работа, нуждата от социално дистанциране и безупречна хигиена. Ще разгледаме няколко нови вида роботи, които ще срещаме в офисите през следващите години, представени според тяхното предназначение.

Почистване

Почистващите роботи са на пазара вече две десетилетия, но 2020 г. ги изпрати в стратосферата с многократно увеличено търсене от страна на бизнеса. Става дума не за популярните робо-прахосмукачки и подочистачки, като тези на iRobot, а за роботизирани професионални почистващи машини, като тези на Kärcher. Компанията Brain Corp е един от големите производители на софтуер с изкуствен интелект за управление на т.нар. AMR (Autonomous mobile robots – автономни мобилни роботи). Компанията работи с партньори като Kärcher, ICE Robotics, Nilfisk и Tennant, които използват нейната платформа BrainOS за почистващите си роботи. През отминалата пандемична година Brain Corp отбеляза над 300% увеличение на своя бизнес, както и над четирикратно увеличение в броя на поддържаните от нея роботи. Всички сме виждали онези почистващи машини, с които се мият подовете по летища, молове и големи магазини. Е, в бъдеще ще ги виждаме да вършат тази работа без човешка намеса. Роботите са бъдещето на хигиената в офиси, производствени халета, складове, изложбени зали и всякакви затворени обществени пространства.

Дезинфекция

Специализираните роботи за дезинфекция са друг вид автономни машини, които се появиха в офисите през последната година. Преди те бяха нишов продукт, предназначен за болници. Сега търсенето е от всякакви бизнеси, които ги използват за своите офиси, шоурумове, складове, магазини и производствени помещения. Най-често роботите за дезинфекция работят като облъчват всяка достъпна повърхност с ултравиолетови лъчи. Някои машини комбинират бактерицидните лъчи с течен дезинфектант. Много компании предлагат свои "санитарни ботове" на пазара. Сред тях са както нови играчи, така и утвърдени производители като датската компания UVD Robots. През последната година роботи за дезинфекция представиха компании като Fetch Robotics, компанията за телероботи Ava Robotics (отделила се от iRobot), както и корейския гигант LG.

Доставки

Роботите за доставка съществуват отпреди пандемията, но направиха първите си сериозни стъпки тъкмо през изминалата година. Причина за това е както удобството, така и фактът, че робо-куриерите са идеалните средства за "безконтактна" доставка. Те са малки симпатични електрически колички с товарно отделение, най-често с 6 колела. Тяхната функция е да пренасят готова храна или други стоки до крайния потребител. Създадени са да се движат самостоятелно по тротоари и алеи, заобикаляйки минувачи и неподвижни препятствия. Това ги прави идеални за доставки в рамките на университетски градчета и бизнес паркове. На този нов пазар работят редица стартиращи компании, както и Amazon, чийто робот Scout прави доставки вече в 4 американски щата.

Показателен за целия сектор е примерът на Starship Technologies – стартъп създаден от двама от основателите на Skype в Естония. Компанията стартира услугите си едва преди 3 години в английския град Милтън Кийнс. През май тази година компанията отбеляза 1,5 млн. извършени доставки с нейните роботи, след ръст от 900% между август 2019 г. и януари 2021 г. Процесът на доставка с робот е много лесен. Поръчките се правят чрез мобилното приложение на Starship към някой от доставчиците, използващи услугата. Клиентът избира време и място за доставка и получава съобщение, когато поръчката пристигне. Потребителят отключва капака на робота с помощта на приложението и намира поръчаната пица или покупките за вечеря. В момента услугата на Starship е достъпна за над 1 млн. клиенти в цял свят, включително в САЩ, Обединеното кралство, Германия, Дания и Естония.

Отдалечено присъствие

Роботите за отдалечено присъствие (телеприсъствие) са друг вид машини, които ще виждаме по-често в бъдещето. Това са дистанционно управлявани мобилни устройства на колела, оборудвани с безжична интернет връзка и с възможност за двустранна аудио и видео комуникация. Иначе казано, става дума за подвижна видеоконферентна система "с екстри". Идеята е потребителят да получи максимално усещане за присъствие, включително възможността да вижда, да чува, да се вглежда, да се придвижва и да се оглежда на отдалеченото място.

В най-простия си вид телероботът представлява просто таблет, прикрепен на стойка с колела. По-усъвършенстваните системи осигуряват много високо качество на връзката, включително 4К видео, което позволява на "телеприсъстващия" да чете написаното на бяла дъска или на хартиен документ. Сред известните компании в този сектор са Ava Robotics, Suitable Technologies, Double Robotics и OhmniLabs. Телероботите имат много възможни приложения. Те са използвани например за рутинни бизнес срещи, за инспекции и консултации; от екскурзоводи и охранители; в образованието и медицината.

Преди всичко обаче, телероботите изглеждат като важен елемент от новия вид хибридни офиси, в които някои служители работят на място, а други от домовете си.

 

Автор: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от DIGITALIZE THIS:

Таня Димитрова и център “Яника”: Мост между световете и светло бъдеще за всички деца (ВИДЕО)

Пощенска банка спечели престижно отличие "Топ работодател"

Талантливите деца от "Бон-Бон" стават посланици на младежката програма на Пощенска банка "Project YOUth"

Пощенска банка отчита 40% повече онлайн покупки с дебитни и кредитни карти през 2022 г.

Финансово решение за устойчиво бъдеще

Четири компании са отличени в програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale 2022

Пощенска банка придоби българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс

Юробанк се договори с БНП Париба Груп за придобиването на ритейл бизнеса ѝ в България

Петя Димитрова бе удостоена с наградата "Банкер на годината" 2022

Мобилният портфейл ONE wallet на Пощенска банка вече е достъпен за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Digitalize This