В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения

1280
В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения
Снимка: iStock

В Сан Франциско може да ги видите как разнасят фалафели. В болниците ще ги срещнете да правят ядрен магнитен резонанс, а на Уол Стрийт ще предвиждат различни икономически сценарий. Те могат да направят задно салто по-добре от средностатистически гимнастик. Без значение дали ви харесва или не, роботите навлизат все повече като съвременна работна сила и поставят хората в сферата на образованието в любопитната позиция да мислят какво да променят, за да се адаптират към бързопроменящите се условия за наемане на работа. Едно проучване през 2013 година прогнозира, че 47% от тогавашните работни места ще бъдат автоматизирани в следващите две десетилетия. А преди две години друго проучване прогнозира, че една трета от работниците в САЩ ще трябва да си сменят работата, заради навлизане на изкуствения интелект.

Едно нещо, което всяка държава може да направи е да преосмисли образователната си система. Продължаващата епидемия от Covid-19 създаде уникална възможност пред политиците да променят с размах. Една от топ темите на тазгодишните технологични и образователни форуми е именно как образованието да бъде променено, за да произвежда по-адекватни на новите обстоятелства кадри. Една от посоките, в която всички се обединяват е създаването на повече умения.

VIVACOM увеличава скоростта на оптичния интернет до 500 Mbps

VIVACOM увеличава скоростта на оптичния си интернет до 500 Mbps за всичките си клиенти на VIVACOM FiberNet. Така дори потребители на пл...

В момент, в който много работни места се променят драстично заради навлизането на изкуствен интелект, работодателите все повече говорят за нуждата от хора с конкретни умения, а не нуждата от дипломи. Тези умения не са задължително строго специфични и технологични - често се търсят и тъй наречените “soft skills”, като лидерство или творческо мислене. И макар и в образователните системи по цял свят да навлизат най-разнообразни форми на дигитално обучение, преподаваните теми и умения всъщност си остават същите.

Има много начини, по които училищата могат да променят програмите си, така че да са по-кариерно ориентирани и фокусирането върху създаването на умения е един от тях. Пример за нещо, което не е в крак със съвремието е наблягането на упражнения, свързани със запаметяването на големи обеми информация. Колко смисъл има това, когато 50% от фактите днес утре няма да бъдат релевантни? Затова е важно в учебната програма да бъдат заложени такива процеси, които да предоставят умения и знания на учениците за момента извън училище, когато ще трябва да си намерят работа. В някои училища във Финландия например има допълнителни класове, базирани на изкуствата, които имат за цел да възпитат именно soft-skills. И ако учениците покажат, че могат да се справят в конфликтни ситуации например, в онлайн дневника си те получават специален бадж, който да ги отличава от всички останали.

И за финал, един от големите плюсове в този иновативен подход е, че не се налага да се променя из основи програмата, която училищата вече използват. С допълнителни проекти или задачи учениците могат да се научат да работят в екип или да управляват по-ефективно времето си - умения, които определено ще са им от полза в работата един ден. В съвременната икономика от голяма полза биха били и умения за проучване на нови теми, или пък базово ниво на програмиране.

Пандемията от Ковид-19 само ускори трансформацията на бизнеса и постави работната сила в позиция на постоянна промяна. Образованието днес е длъжно да готви учениците именно за този начин на живот, а допълнителните умения ще имат по-голяма полза от зазубрянето на данните. Може би само това ще спаси тези млади умове, да не бъдат заменени от роботи в следващите години.

Безплатен телефон ще помага на хората с хронични заболявания в условия на COVID-19

Открива се безплатна телефонна линия, дарена от мобилния оператор VIVACOM, на която ще се дават консултации от специалисти на хора с хр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com