Вашият бизнес в TikTok: какво трябва да знаете, Част 2.

3964
Вашият бизнес в TikTok: какво трябва да знаете, Част 2.
Снимка: Solen Feyissa/Unsplash

Тези възможности важат не само за отделни хора, а и за брандове. Едно от големите предимства на TikTok е, че може да доведе до отлични маркетингови резултати със сравнително малки инвестиции (на време, пари и усилия), в сравнение с други “вайръл” платформи, като YouTube, да речем. Дори малко на брой, но добре прицелени видеа може да постигнат огромен ефект, измерен в гледания, харесвания и нови последователи. Това позволява на един малък бизнес, без ресурси и рекламен бюджет, сравнително лесно и бързо да увеличи популярността на своя бранд.

Ключов пробив на TikTok в тази насока е лекотата за създаване на съдържание. Можете да го заснемете в приложението със смартфона си или да качите видео файл с продължителност до 10 минути. Секцията за редактиране на видео е лесна за усвояване дори от хора, които никога в живота си не са правили нещо подобно. За бизнеса това означава, че може да създава съдържание без непременно да използва скъпи камери, специализиран софтуер, или да наема специалисти, които да създадат съвършеното видео. Липсата на съществено препятствие пред създаването на съдържание буквално променя играта в маркетинга чрез съдържание. За разлика от други платформи като YouTube и Instagram, самата TikTok като медия приоритизира спонтанността и автентичността, вместо върху техническото и визуално съвършенство. Иначе казано, при равни други условия е по-добре да направите кратък клип, който звучи автентично и “говори” на аудиторията ви, отколкото да платите на професионално студио за създаването на съвършено “полирано” корпоративно видео.

Тази “непосилна лекота” обаче далеч не означава, че всяко видео в TikTok може да свърши работа. Съкровищницата на съвременно маркетингово познание съдържа огромен брой съвети за това какво работи в тази мрежа, и какво - не. Преди всичко и “пред скоби”: трябва да имате ясни цели за присъствието си в TikTok. Това означава например да сте наясно дали искате да стигнете до нова аудитория, да подобрите образа на своя бранд, да изграждате общности и да комуникирате с потребителите, и т.н.

Ще обобщим трите най-важни принципа, чието спазване може да направи разликата между провала и успеха. Първият е, че видеото трябва да е създадено за тази платформа, за да не изглежда като “кръпка” и чуждо тяло. Клипът трябва да изглежда и да звучи като TikTok клип. Това значи например да е озвучен с подходяща “вайръл” музика и хаштагове, и да се опита да хване вниманието на потребителите, преди да го загуби завинаги. Тук вмятаме, че по данни на TikTok 63% от успешните реклами в медията “директно поставят въпроса”, без забавяне.

Второто критично важно изискване е посланието да бъде създадено за вашата целева аудитория. Алгоритмите ще покажат вашето видео на определен брой потребители и е добре това да са тъкмо хората, които наистина искате. Тук ключови са познаването на целевата аудитория и избирането на правилните подход и тон към нея. Третото условие “на живот и смърт” е оригиналността на съдържанието. Наличието на ваш оригинален принос е задължително, дори ако сте “дълбоко в тренда” и всичко ви е изключително “вайръл” - от музиката, през хаштаговете, до ефектите.

Като изключим тези три принципа и обикновения здрав разум, вашите видеа може да са на всякаква тематика. Може например да покажете как се използва ваш продукт или услуга. Можете да покажете момент от всекидневието на бизнеса си, да представите хора от екипа, да раздавате подаръци, да отправя предизвикателства или да отговаряте на такива, и т.н.. Можете и “да се хванете за новината” - т.нар. newsjacking, при който реагирате на актуална новина или тенденция. При всички случаи, чувството за хумор и комуникирането на човешка емоция с аудиторията винаги са добра идея. Статистиките на TikTok сочат, че видеата с емоционално послание се представят най-добре.

Накрая, но не на последно място, ще обърнем внимание на една многозначителна статистика, която би трябвало да информира (с големи червени, мигащи неонови букви) всеки бизнес, който се интересува от своя образ сред младите потребители. Конкретно, според McKinsey Insights 9 от 10 представители на “поколението Z” смятат, че компаниите трябва да носят своята отговорност по социални и екологични въпроси. Това би трябвало да е ясно отвъд нуждата от обяснение.

Ако сте готови за приключение, можете да си направите бизнес акаунт в TikTok и да започнете да създавате свое съдържание. Ако имате нужда от допълнително вдъхновение, можете да погледнете тук за събраните от TikTok примери за брандове, глобални и локални, които успешно използват мрежата за популяризиране на своята марка, продукти и услуги.

Моментът изглежда подходящ за позициониране на бизнеса в TikTok. Тази мрежа е в период на бурен растеж, но все още е ново явление и е относително неразработена виртуална територия. Според изследване на InVideo (онлайн платформа за създаване на видео) близо половината от 317 проучени бранда имат нулева активност в своя TikTok акаунт или все още нямат такъв. Сред тях са глобални марки като Google, Facebook, YouTube, IKEA, Nestlé, Audi и Toyota.

По всичко изглежда, че TikTok е тук, за да остане. Демографският профил на потребителите постепенно се разширява. Това означава, че тази медия с времето постепенно ще се приближава до статута на “универсална социална мрежа”, за която ще се смята, че “всички са там”. Вече сме виждали как се случва това - Facebook бе създаден през 2004 г. като социална услуга за колежани.

За много компании влизането в поредната социална медия изглежда затормозяващо и дори плашещо. TikTok обаче все повече символизира, и демонстрира, новия начин на комуникация, който потребителите очакват от брандовете. Ранното присъствие на един бранд в тази бързо растяща мрежа може да осигури силно предимство за бизнеса, в сравнение с присъствието в по-стари, улегнали и преситени социални медии. Тези, които продължат да игнорират TikTok, правят това на свой собствен риск и рискуват да изпуснат влака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com