1 630 ще бъдат първокласниците в Добричка област тази година

2854
1 630 ще бъдат първокласниците в Добричка област тази година
Снимка: Getty Images/Guliver

Училищата в Добричка област ще посрещнат 1 630 първокласници на 15 септември, съобщи в ефира на Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Христо Боев. Те са със 150 по-малко от миналата година. Намалява и общият брой на учениците в региона. Тази година те ще бъдат 17 500 срещу 18 190 през 2014-а.

Боев заяви, че през настоящата учебна година от инспектората ще следят строго за фиктивни ученици, за които училището продължава да тегли държавна субсидия. Това е политиката на министерството, посочи той и поясни, че всеки директор следва да следи посещенията на децата и да подаде актуални данни за отсъстващи дълго ученици, за които няма информация къде се намират и дали ще продължат обучението си.

Десетки училища остават без първокласници. Битката е в големите градове

Десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници. Същевременно в големите градове битката за най-малките у...

Много полезни за контрола ще бъдат сигнали, подадени до Инспектората или директно до Министерството на образованието, на чийто сайт има изготвена специална форма за това.

Учителите в Добричко са 1 740. През август са били обявени около 130 свободни места за преподаватели, на повечето от които са назначени нови хора, каза Боев. На въпрос може ли инспекторатът да влияе при подбора и да противодейства при предварително опорочени процедури, той коментира, че към момента може само да се насърчава и препоръчва на директорите да наемат най-добрите специалисти, за да предлагат по-качествено образование.

Според него край на "шуробаджанащината" в системата може да се сложи когато изборът на учители става с конкурс, а не само по документи и със събеседване, както е сега. Тогава в комисиите ще има и външни хора и процесът ще бъде по-контролируем. В Добричко според данните няма липса на кадри в образованието, съобщи още Боев. Най-трудно си намират кандидати учебните заведения в малките и отдалечени населени места.

Няма да има училища, където стартът на учебният процес да е възпрепятстван от продължаващи ремонти. На 12 септември ще приключат дейности по столовата на училището в село Красен, а до 25 септември - и на спортната площадка там. Ремонт върви и на двора на Финансово-стопанската гимназия в Добрич.

2255 първокласници започват училище в Сливен

2255 първокласници ще влязат в училище за първи път на 15 септември в Сливен. Информацията съобщи за "Фокус" директорът на РИО – ...

Строителната гимназия в Добрич вече се мести в сградата на ПГ по електротехника "М. В. Ломоносов", информира също Боев. Предложението на РИО е одобрено от министъра през лятото. Още не може да се каже точно колко ученици ще започнат в специалностите, които предлагаше училището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com