АТАКА пита МОН за събирането на пари за охрана в училищата в Добрич

15017
АТАКА пита МОН за събирането на пари за охрана в училищата в Добрич
Снимка: БГНЕС

Депутатката от АТАКА Калина Балабанова повдигна въпроса в парламента за нерегламентирано събиране на пари за охрана на училищата в Добрич.

Тази практика има задължителен характер, а не доброволен (дарителски), въпреки, че училищата са второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

Волен от Крим: Обърнахме се към БСП за референдум за излизане от НАТО

"Атака" ще започне подписка за излизането на България от НАТО. Това обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров чак от Крим, където е на пос...

Със събирането на средствата са натоварени класните ръководители, а не избран от родителите представител. Липсва изградена система за издаване на квитанция към приходен касов ордер в момента на плащането. Обичайно се води списък от класния ръководител. Не се издава протокол или акт за дарение на всеки вносител, информира по време на извънредния парламентарен контрол във вторник Балабанова.

На въпрос от общински съветници от АТАКА, касаещ гореописаната практика, кметът на Добрич Детелина Николова отговаря, че в някои училища се сключва договор между училищното настоятелство и лицензирана охранителна фирма. Оказва се, че много от настоятелствата нямат актуална регистрация, а също така, че събирането на задължителни дарения се извършва и на територията на детските градини в Добрич, добави още националистката.

По случая има инициирана подписка от 700 родители, които се обявяват твърдо срещу практиката да се събират пари за охрана в училищата в града. Тя бе връчена от депутатката на министъра на образованието проф. Тодор Танев.

 „Каква е мнението ви за събирането на пари за охрана на общински училища в Добрич? Възнамерявате ли да сезирате органи, подчинени на Министерството на образованието и науката по случая и да назначите независими проверки на контролните органи от друг град?“, попита Балабанова министърът на образованието.

Успехът на "Сириза" облагодетелства "Атака", сочи доклад

След победата на крайно лявата партия "Сириза" в Гърция, подобна формация може да се появи и в България. Към момента от успехите на "...

Той отговори, че събирането на пари по този начин е незаконосъобразно и няма регламент, по който училищното ръководство да събира средства. Министърът цитира проверка, която е установила, че част от училищната охрана се плаща от собствените средства на училището, част се извършва от лицензирана охранителна фирма, а част от охранителна фирма, която има сключен договор от училищното настоятелство и се плаща с дарителски вноски на родителите. Той заяви, че е разпоредено на регионалния инспектора към МОН да се извърши проверка на училищат , а в Добрич.

Балабанова беше категорична, че министърът цитира документ, приложен от нея към въпроса. Тя заяви, че вместо да се предвидят пари за охрана от бюджетите на училищата, се рекетират родителите. „Даренията трябва да са доброволни и за тях училището трябва да издаде акт или протокол за дарение. Това не се случва“, добави тя.

Атакистката подчерта, че 700-те родители, участвали в подписката, искат да знаят къде отиват парите им.  „Направете независима проверка“, призова в заключение Балабанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com