Добруджански кметове се надигнаха срещу безводието по селата

4168
Добруджански кметове се надигнаха срещу безводието по селата
Снимка: Йорданка Калчева

Кметовете на над 20 селища в Добричка община се събраха тази сутрин пред сградата на ВиК – Добрич, за да разговарят с изпълнителния директор на водното дружество инж. Тодор Гигински за продължителния воден режим в селата.

От 1 до 22 юни половината от село Владимирово е било без вода, а в другата част налягането е било слабо заради спрян кран от служител на ВиК, каза кметът Живко Стоянов и иска да разбере ще бъдат ли обезщетени тези хора, пострадали от своеволията на държавния служител.

Селото е подменило водопровода си със собствени средства след решение на местните хора, за да се преборят с всекидневните аварии по старите тръби. „Изградихме си трасето, водопровода, а сега ВиК ни налага воден режим – сутрин от 8 до 11 часа и след това пак от 17-18 часа.

Искаме трайно решаване на проблема, заяви зам.-кметът на община Добричка Дико Иванов.

Наблюденията му са, че от което село „изреват“ по-сериозно, се подава вода натам, но за сметка на друго село. След това същото се повтаря на други места и така от пролетта насам. „Тази година е нетърпимо. В някои села дните с вода са много по-малко, отколкото дните без вода“, обобщи Иванов. Той посочи, че над 500 хил. лв. е инвестирала общината във ВиК инфраструктура за последните 5 години, осигурила е средства за тръбопроводи, за да има вода до съответното населено място, макар че това е изцяло ангажимент на ВиК. „Нужна е сериозна държавна намеса, ВиК – Добрич е изцяло държавно. От ВиК отричат, че има режим на водоподаването, но помпиерите по места признават, че им е наредено в определени часове да се спира водата, а всяко спиране и пускане води до аварии“, са думите на Иванов.

„Разбираме, ако има аварии, но да ни правят режим, не сме съгласни“, заяви жителка на Врачанци. По нейни данни кранчетата в селото пресъхват всеки ден в 10 часа и пускат водата около 17-18 часа, но няма налягане. Тя пресмята, че месечно плаща поне 6 кубика въздух.

Кметът на Плачи дол Атанас Пенев запита как да се привличат инвеститори и да се разкриват нови работни места при липса на вода. Във ферма в селото отглеждат 17 000 пилета, има голяма птицекланица, в която ежедневно се разфасова по 1 тон месо и без вода е немислимо. В селото е изградена и голяма хладилна база и за работата ѝ е нужна вода – за измиване на плодове, зеленчуци, касетки. Като няма вода, хората не искат да правят бизнес по селата.

„Знам, че предстоят избори, не знам защо са се събрали кметовете. Системно се злоупотребява с водата, постоянно се полива. Тази година подаваме по-големи количества. Нямаме спиране никъде на вода, слабото налягане е защото на ниските места се полива. Искате да си правите ПР кампания за сметка на ВиК“., попита от своя страна инж. Тодор Гигински.

„Ние сме от различни политически партии и не си правим предизборна кампания“, отвърнаха му кметовете. И попитаха: Защо помпите не работят, щом няма режим?

„Къде в Паскалево има изградено трасе, което щяло да подобри водоподаването в селото, в кой район се намира, покажете ми го да го видя, щом казвате това в изявления по медиите?“ – запита кметът на Паскалево.

„Аз съм кмет от 35 години, такова чудо не е било никога. В момента работи само една помпа“, са думите на кмета на село Царевец Маргарита Стоянова.

Пет месеца Крагулево е било без вода и в момента няма вода от 20 дни, хората напускат селото – сигнализира кметът. „От 20 години съм кмет, срам ме е да вляза в селото“.

„Ей, вие сте големи артисти, бе“, беше отговорът на шефа на ВиК, но не прие поканата да отиде на място с кмета. Не даде отговор и на кмета на Паскалево къде е това трасе, което ще нормализира ситуацията с подаването на вода.

Кметовете се обединиха около идеята да търсят помощ от Министерството на регионалното развитие. Готови са и на протести. Хората вече обмислят гражданско неподчинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com