Каварна - забележителности, плажове и много история (ВИДЕО)

16083
Каварна - забележителности, плажове и много история (ВИДЕО)
Снимка: Dobrudza.com

Каварна се намира на скалист бряг в северната част на българското Черноморие. Общината е част от област Добрич и се намира на 49 километра от областния град, а на 63 км североизточно се намира град Варна. Общата територия на община Каварна е 483 000 дка. Тя включва 21 населени места.

В Историческия музей на Каварна се съхраняват находки, датиращи от V - VІ в. н.е. до 1940 г. Изложени са находки от тракийските племена, населявали района, от бита на славяните и прабългарите. В музея може да се види и много интересен експонат - полиметален слитък - домонетно средство за размяна. Слитъците са били разпространени през втората половина на ІІ хилядолетие пр.Хр. в района на Източното Средиземноморие. В музея се пазят също сребърни монети от съкровището на цар Иван Александър (управлявал в периода 1331 г. – 1371 г.). До музея се намира реставрираната турска баня от ХV в. Тук е разположена експозицията „Добруджа и морето”, която разказва за морската история на региона. Изложени са каменни котви, монети и златно тракийско съкровище, открити по бреговете на Добруджа.

Каварна има и свой Етнографски музей, който включва предмети от бита на каварненци, народни облекла от различни етнографски групи и накити. Експозицията е разположена в къща, типична за заможния гражданин от Добруджа.

В района на Каварна се намират и едни от най-живописните плажове на българското Черноморие. Само на 20 км от града се намира курортът „Русалка” с красивия си скалист бряг. В близост е и нос Калиакра - най-източната точка на българското Черноморие. В една от пещерите на нос Калиакра има музей, в който посетителите могат да научат повече за историята и развитието на крепостта Калиакра през годините. Калиакра е природен и археологически резерват, на територията му има много защитени видове, запазени са и останки от крепостна стена и баня.

Близкото село Камен бряг е популярно сред туристите като мястото, на което посрещат Джулай морнинг. През 2007 г. вокалът на „Юрая Хийп” Джон Лоутън изпя едноименната песен на групата по изгрев слънце на брега на морето. Джулай морнинг е хипарски обичай, зародил се в епохата на социализма като символичен протест срещу режима и като празник на свободния дух и рок музиката.

На 2 км от село Камен бряг се намира националният археологически резерват „Яйлата”, където са направени множество археологически открития. На площ от 300 дка са открити три некропола, издълбани в скалите, и 101 пещерни жилища от V хилядолетие пр.н.е. „Яйлата” е разположен между две морски тераси. Счита се, че заливът между тях някога е бил използван за пристанище, тъй като по дъното са намерени множество котви. Крепостта в местността Яйлата е построена в края на V - началото на VІ в. н.е., след това е разрушена, а по-късно - през ІХ в. около нея възниква българско селище. Резерватът е включен в Регистъра на защитените територии и защитени зони на България със Заповед No.РД822 от 23.08.2002 г.

На север от Калиакра се намират две влажни зони - Болата и Тауклиман ("Птичия залив"). Тук гнездят интересни водолюбиви птици, а някои от животинските видове са включени в Червената книга на България (списък със застрашените видове в страната). Това са едни от дестинациите в страната, предпочитани от орнитолозите.

В близост до Каварна се намират още с. Българево, Шабла, с. Тюленово. Освен с хубавите плажове и историческите си забележителности, Каварна и районът привличат туристите с традиционни събития като „Миден и рибен фест”, „Седмицата на морето” и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com