X
 
 

Кубик вода става 3,45 лв. в Добричко, цената се вдига в почти цялата страна

2880 0
Кубик вода става 3,45 лв. в Добричко, цената се вдига в почти цялата страна
Снимка: Getty Images/Guliver
По 3,458 лв. с ДДС ще плащат от днес жителите на Добричка област за доставката, пречистването и отвеждането на кубик вода, вместо досегашните 3,28 лв.

На страницата си ВиК – Добрич АД публикува новите цени без ДДС. За доставка на питейната течност абонатите ще плащат 2,220 лв./куб. м, а за отвеждане на отпадните води – 0,272 лв. Цената на пречистване на отпадните води за битови абонати, обществени и търговски обекти е 0,390 лв. за кубик. За промишлените потребители стойността на пречистването е обвързана със степента на замърсяване и са определени три различни цени – 0,436 лв./куб. м, 0,707 лв./куб м и 0,864 лв./ куб. м.

На фона на кризата цената на водата поскъпва над 3 лева в половин България

ВиК дружествата в цялата страна настояват за поредно поскъпване на водата. А Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се готви ...

Мотивът за поредното поскъпване на питейната течност е решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 23 декември и на основание Договор за възлагане на управление от 13 септември 2019 г. на Съвета на директорите на ВиК – Добрич АД, посочват от водното дружество.

Водата в Добричка област е сред най-скъпите в страната, което се обяснява с високите разходи за електроенергия за нейното добиване от дълбоки сондажни кладенци. Големите загуби на питейна течност също се калкулират в цената. Преди изпълнението на водния цикъл 85% от водата изтичаше в земята. Очакванията са тези загуби да бъдат намалени с 10 на сто. Използваните водоизточници за снабдяване с питейна течност наброяват 190.

Припомняме, че в края на миналата година КЕВР взе решение за промяна на цената на водата в цяла България. Какво е положението в отделните райони - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети: